PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Έρευνα


«Σφυγμός Πολιτισμού»

Αμέτοχοι στο πολιτιστικό «γίγνεσθαι» και απαισιόδοξοι για το πώς το εκπαιδευτικό σύστημα βοηθάει και εκπαιδεύει τους νέους ανθρώπους εμφανίζονται οι Ελληνες σε πανελλαδική έρευνα με τίτλο «Σφυγμός Πολιτισμού», ενώ το φθηνό ή το δωρεάν εισιτήριο φαίνεται να είναι ο μεγάλος σύμμαχος του Έλληνα για να συμμετάσχει στην ψυχαγωγία.

Ειδικότερα, στην συντριπτική τους πλειοψηφία (94,6%) οι Έλληνες δεν συμμετέχουν ενεργά στην πολιτιστική ζωή του τόπου κατοικίας τους, ενώ σε μεγάλο ποσοστό (81,4%) εμφανίζονται να μην είναι ικανοποιημένοι από την πολιτιστική «παραγωγή» της χώρας.

Σε ό,τι αφορά την επισκεψιμότητα στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους 61,7% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τα επισκέπτεται σπάνια και 12,1% ποτέ.

Ιδιαιτέρως υψηλά εμφανίζονται τα ποσοστά όσων δεν παρακολουθούν ποτέ εκδηλώσεις, κυρίως χορού, λογοτεχνίας και εικαστικών.

Συχνότερα εμφανίζονται να παρακολουθούν μουσικές εκδηλώσεις (πχ. συναυλίες, φεστιβάλ) και κινηματογράφο, ενώ, το καλοκαίρι αναδεικνύεται η περίοδος κατά την οποία, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους (43,8%) οι ερωτηθέντες παρακολουθούν περισσότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η ψυχαγωγία (79,2%), η εκπαίδευση (30,4%) και το προσωπικό ενδιαφέρον (25,3%) αποτελούν τους σημαντικότερους λόγους παρακολούθησης μίας πολιτιστικής εκδήλωσης.

Επιπλέον, ως σημαντικός λόγος αναδεικνύεται και η τιμή του εισιτηρίου (13,4%), κυρίως για τις νεότερες ηλικίες.

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι από το σύνολο των συμμετεχόντων γονέων στην έρευνα, το 57% δεν πηγαίνουν τα παιδιά τους σε παιδικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Τέλος, μόλις ένας στους 100 θεωρούν ότι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα βοηθάει πολύ στη δημιουργία πολιτιστικής συνείδησης.

Η έρευνα «Σφυγμός Πολιτισμού» πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία ερευνών ΑΠΟΨΙΣ SRM με πρωτοβουλία της εταιρείας «Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού» και την υποστήριξη του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Στη δημοσκόπηση, που έγινε τηλεφωνικά την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2010, έλαβαν μέρος 1.500 άτομα άνω των 18 ετών απ’ όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Τσιόδρας: Σήμα κινδύνου για ιλαρά, κοκκύτη, στρεπτόκοκκο

Peristeri News

Στο ΣτΕ το πολεοδομικό σχέδιο των πυρόπληκτων περιοχών

Peristeri News

ΕΟΦ: Ανακαλείται συμπλήρωμα διατροφής για μη εγκεκριμένο συστατικό

Peristeri News

Leave a Comment