PeristeriNews.gr
Οικονομία

Έξι προτάσεις και 4 προτεραιότητες από τον πρόεδρο του ΣΕΒ


Έξι προτάσεις πολιτικής, τέσσερις προτεραιότητες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, αλλά και αυστηρή κριτική προς ορισμένες «κυνικές» επιχειρηματικές πρακτικές, περιέλαβε στην ομιλία του ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, κατά την ανοιχτή εκδήλωση της γενικής συνέλευσης του συνδέσμου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στη στάση των πολιτικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης: «Η αντιπολίτευση στάθηκε επάξια στο ύψος των περιστάσεων. Φαίνεται να αναδεικνύεται ένα πιο ελπιδοφόρο μοντέλο αντιπαράθεσης και διαλόγου, τόσο στην πολιτική, όσο και στην κοινωνία. Δεν πρέπει να αφήσουμε αναξιοποίητο αυτό το παράθυρο στον χρόνο. Είναι η ευκαιρία μας να προσεγγίσουμε και να λύσουμε ζητήματα, που για χρόνια εμπόδιζαν τη χώρα να πετύχει τη μετάβαση σε ένα διαφορετικό παραγωγικό πρότυπο», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε ότι «στο πρόσωπό σας, ο κόσμος των επιχειρήσεων αναγνωρίζει κάποιον που πιστεύει ειλικρινά ότι η επιχειρηματικότητα είναι μέρος της λύσης για το μέλλον του τόπου μας».Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΣΕΒ, ο νέος πρόεδρος του συνδέσμου, στάθηκε στα εξής σημεία:

– Συνέχιση και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων (αδειοδότηση, χωροταξία, ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, μείωση της γραφειοκρατίας, φορολογική νομοθεσία, μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας, διασύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς), που αφορούν κυρίως στην άρση εμποδίων.

– Διατύπωση συγκροτημένης βιομηχανικής πολιτικής, ευθυγραμμισμένης με την αντίστοιχη της Ε.Ε..

– Εξασφάλιση ανταγωνιστικού κόστους ενέργειας.

– Συστηματική ενίσχυση της καινοτομίας.

– Προσανατολισμό ικανών πόρων για επενδύσεις στις κατάλληλες υποδομές, ιδιαίτερα ψηφιακές, ενεργειακές, κυκλικής οικονομίας και logistics.

– Στοίχιση πίσω από κρίσιμες επιταγές τις εποχής: την ψηφιακή επανάσταση, τις απαραίτητες δεξιότητες στην εργασία και την πράσινη ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στην πανδημία, ο κ. Παπαλεξόπουλος, αφού αναγνώρισε την επιτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης μέχρι τώρα, παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΕΒ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, οι οποίες, όπως τόνισε, ακολουθούν τις εξής κατευθύνσεις:

* Πρώτη προτεραιότητα παραμένει η αντιμετώπιση της πανδημίας και προστασία της ανθρώπινης ζωής.

* Τα οικονομικά μέτρα, πέρα από την προστασία των αδυνάτων, πρέπει να στηρίζουν κατά προτεραιότητα τις θέσεις εργασίας και την παραγωγή (προϊόντων και υπηρεσιών), έτσι ώστε να διαφυλαχθεί κατά το δυνατόν ο ευάλωτος υγιής παραγωγικός ιστός της χώρας. Οι πρωτοβουλίες που ήδη ανέλαβε η κυβέρνηση, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

* Η αντιμετώπιση της κρίσης να μην αποπροσανατολίσει από τους στρατηγικούς στόχους, ούτε να αποτελέσει άλλοθι για την αποφυγή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων οι οποίες είναι ανάγκη να κινηθούν πιο γρήγορα.

* Οι επερχόμενοι ευρωπαϊκοί πόροι αποτελούν νέα ευκαιρία να ξεφύγουμε από το ιστορικό χαμένων ευκαιριών και κατασπατάλησης του παρελθόντος. Η ενίσχυση των επενδύσεων σε κρίσιμες υποδομές, αλλά και των ιδιωτικών παραγωγικών επενδύσεων, βοηθούν ταυτόχρονα και βραχυπρόθεσμα και στρατηγικά.

Τέλος αναφερόμενος στο ρόλο των επιχειρήσεων, ο κ. Παπαλεξόπουλος σημείωσε: «Είναι γεγονός ότι η κοινωνία μας συχνά δεν αγκαλιάζει, δεν εμπιστεύεται την επιχειρηματικότητα. Τη βάζει απέναντί της» είπε και πρόσθεσε: «Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η αμφισβήτηση αυτή είναι, σε κάποιο βαθμό εύλογο να υπάρχει, δεν οφείλεται μόνο σε φαινόμενα λαϊκισμού. Η οικονομία μέσα στην οποία παλεύουμε είναι μικρή, με παράδοση στην εσωστρέφεια και στην υπερ-ρύθμιση. Είναι μία οικονομία όπου οι έντιμοι σπάνια επιβραβεύονται και οι ασυνεπείς σπάνια υφίστανται κυρώσεις. Έχουν υπάρξει, κατά συνέπεια, φαινόμενα στρέβλωσης του ανταγωνισμού, αλλά και κυνικές πρακτικές, που επιτρέπουν σε αρκετούς να αμφισβητούν τη συμβολή των επιχειρήσεων στο κοινό καλό. Σήμερα – κατέληξε – η ανταπόκριση που έχουν δείξει οι επιχειρήσεις στις κοινωνικές ανάγκες, σε συνδυασμό με την ωριμότητα και τη συνειδητοποίηση της κοινωνίας μας, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να ξεφύγουμε από τα βαρίδια του παρελθόντος».

Κ. Μητσοτάκης: Περιμένουμε από τις επιχειρήσεις στάση ευθύνης

H πανδημία ανέκοψε τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας αναγνώρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΕΒ, μετά την ετήσια συνέλευση του οργανισμού, προσθέτοντας ωστόσο ότι ελήφθησαν μέτρα για να περιοριστούν οι επιπτώσεις. Υπογράμμισε τη σημασία των πολιτκών που έχουν ως στόχο να φρενάρουν τις απολύσεις και να στηρίξουν την απασχόληση και ειδικά του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, το οποίο όπως είπε πρέπει να αξιοποιηθεί ειδικά σε επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως τα ξενοδοχεία και κάλεσε τις επιχειρήσεις να τηρήσουν στάση ευθύνης.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε πως παρόλο που η κρίση είναι συμμετρική, οι συνέπειές της δεν είναι, με τον τριτογενή τομέα να δέχεται πολύ ισχυρότερο πλήγμα από τον πρωτογενή και τον δευτερογενή. «Ο δευτερογενής τομέας έδειξε και αντοχή και δύναμη» είπε. «Η υγειονομική περιπέτεια μπορεί να δοκίμασε την εθνική οικονομία, πιστεύω όμως ότι δεν έπληξε τις βάσεις της, τα θεμέλιά της. Η ύφεση του α’ τριμήνου του 2020 ήταν 0.9 % αισθητά χαμηλότερη από το προβλεπόμενο, πολύ χαμηλότερη, 4 φορές χαμηλότερη, από τον μέσο όρο της ευρωζώνης» σχολίασε.

Ο πρωθυπουργός θύμισε ότι η Ελλάδα εντάχθηκε στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, τα ελληνικά ομόλογα γίνονται πια δεκτά από την ευρωπαϊκή τράπεζα, η χώρα εξακολουθεί να μπορεί να δανείζεται με ευνοϊκούς όρους και χαμηλά επιτόκια.

«Ο δείκτης οικονομικού κλίματος λίγο πριν την πανδημία βρέθηκε στο ψηλότερο σημείο εδώ και 19 χρόνια και σήμερα παρά την πτώση είναι δέκα μονάδες πάνω από την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα δεδομένα αυτά προσφέρουν υλικό για να συνεχιστεί το χτίσιμο της οικονομικής ανάταξης με υπόβαθρο τις τομές που πρέπει ακόμη να γίνουν στο επιχειρηματικό τοπίο. Με εφόδιο την εμπιστοσύνη προς την πολιτεία και την κοινωνική ευθύνη, δεδομένα που κατακτήθηκαν. Και πυξίδα τις μεταρρυθμίσεις πολλές από τις οποίες επιταχύνθηκαν και με θεμελιώδη αρχή τον δίκαιο επιμερισμό των βαρών από την θύελλα» είπε. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι θα είμαστε πιο έτοιμοι για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Για το σχήμα επιδότησης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» σημείωσε πως δίνει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν έκτακτες αλλαγές με μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούν το προσωπικό τους. Τόνισε δε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον τουριστικό κλάδο. «Έδωσε και δίνω μεγάλη έμφαση στη στήριξη της εργασίας» είπε.

«Καθώς πολλά ξενοδοχεία θα βρεθούν μπροστά στο δίλημμα εάν πρέπει ή όχι να ανοίξουν, η δική μας παρότρυνση είναι να ανοίξουν και να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» είπε, προσθέτοντας ότι αυτός θα είναι ένας τρόπος οι τουριστικές επιχειρήσεις να συνεισφέρουν στη δίκαιη κατανομή βαρών. «Αυτή είναι η υπεύθυνη στάση που περιμένουμε από τις επιχειρήσεις» υπογράμμισε.

Έδωσε επίσης έμφαση στην προστιθέμενη αξία της απασχόλησης από το σπίτι, σχολιάζοντας πως είναι ένας διαφορετικός τρόπος που δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους και ειδικά στις γυναίκες ευελιξία.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η κρίση δίνει μία ευκαιρία για μετασχηματισμό της οικονομίας και πρόσθεσε πως αυτή δεν θα πρέπει να πάει χαμένη. Μία από τις σημαντικότερες ενέργειες, όπως είπε, είναι η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, για την οποία και θα προωθηθεί σχετικό νομοσχέδιο επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Επανέλαβε επίσης τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Αλ. Τσίπρας: Η αδράνεια της κυβέρνησης θα επιδεινώσει τη ζημιά

Την άποψη ότι η πανδημία του κορωνοϊού βρήκε τη χώρα ενώ η οικονομία είχε υφεσιακή πορεία εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του κατά την ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), προειδοποιώντας παράλληλα ότι η «αδράνεια» της κυβέρνησης «θα επιδεινώσει τη ζημιά». Την ίδια στιγμή, άφησε αιχμές εναντίον της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι κάποιες από τις παρεμβάσεις της στην αγορά εργασίας αυτό το διάστημα ήταν «συμφωνημένες» με τον ΣΕΒ, από πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση.

«Η φετινή σας συνέλευση λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο ιδιαίτερη, πρωτοφανή, όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και σε διεθνές πλαίσιο. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας σταμάτησαν, εξαιτίας της πανδημίας, οι πολίτες κλείστηκαν στα σπίτια τους, η οικονομία πάγωσε» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «η επόμενη μέρα, με τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος να παραμονεύει, είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση. Όχι όμως άλυτη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανάγκη πρώτα απ’ όλα της «έγκαιρης» αναγνώρισης του «μεγέθους» και του «βάθους της ζημιάς», ενώ προειδοποίησε ότι «η συνταγή της αδράνειας είναι συνήθως καταστροφική».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτεταμένα στις πρωτοβουλίες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης, σημειώνοντας ότι σε αντίθεση με προηγούμενες κρίσεις, έδειξε ετοιμότητα να παρέμβει «έγκαιρα», όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί «εξαίρεση» στον κανόνα, παρ’ όλο που μπορούσε να είναι «από τις χώρες που πρωτοστατούν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια να υπερβούμε έγκαιρα τις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία». «Διότι η Ελλάδα είναι μια χώρα, που δεν της χαρίστηκε τίποτα όλα τα προηγούμενα χρόνια. Μια χώρα που βγήκε από μια πολυετή κρίση κι από δύσκολα μνημόνια, αδικαιολόγητα σκληρά και με λάθη που παραδέχονται τώρα οι θεσμοί, με την κοινωνία όρθια» υπογράμμισε κι αναφέρθηκε στα 12 συνεχή τρίμηνα ανάπτυξης που κατάφερε να καταγράψει η χώρα, χάρη στις πολιτικές, όπως υποστήριξε, που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και η προστασία της εργασίας, στην οποία, τόνισε, υπάρχουν «διαφορετικές απόψεις» με τον ΣΕΒ.

«Κάποιοι θεωρούν ακόμα, ότι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ο περιορισμός της ισχύος των Συλλογικών Συμβάσεων, η συγκράτηση του κατώτατου μισθού, η διευκόλυνση των απολύσεων, μπορούν να οδηγήσουν σε μια πιο ανταγωνιστική οικονομία, δηλαδή σε μεγέθυνση του ΑΕΠ, διεύρυνση του οικονομικού κύκλου και αύξηση της απασχόλησης» είπε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας πως «η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά έχουν την ακριβώς αντίθετη επίδραση». Ο ίδιος αναφέρθηκε στις τροπολογίες που πέρασε η κυβέρνηση, «ήδη από τον Ιούλιο του 2019», για τις οποίες ήταν ενήμερη η προηγούμενη κυβέρνηση και είχε «διαφωνήσει» με τον ΣΕΒ. «Φαίνεται η ΝΔ είχε συμφωνήσει πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση» υποστήριξε, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα είναι ορατά τώρα, καθώς ήδη, πριν την πανδημία, η απασχόληση μειωνόταν για τέσσερις μήνες και η ύφεση είχε ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2019. «Η ίδια πολιτική εφαρμόζονταν κατά γράμμα και την περίοδο 2010-2015. Ήταν η περίοδος κατά την οποία η χώρα κατρακύλησε στην βαθιά ύφεση και την ανεργία» πρόσθεσε, επιρρίπτοντας ευθύνες στη σημερινή κυβέρνηση, που «είχε ανατρέψει την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, ήδη πριν την έναρξη της πανδημίας».

«Με λίγα λόγια, ο κορωνοϊός, δυστυχώς, συνάντησε τη χώρα, ενώ η οικονομία κινούταν σε αρνητικό έδαφος. Και άρα η αδράνεια της κυβέρνησης να παρέμβει έγκαιρα, οριζόντια, ουσιαστικά και δυναμικά στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, πολύ φοβάμαι ότι θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη ζημιά» υπογράμμισε. «Αν δεν υπάρξει σήμερα μια συντονισμένη εθνική προσπάθεια και γίνει ξανά η πολιτική επιλογή την κρίση να πληρώσουν τα μεσαία και χαμηλά στρώματα, τότε οι συνέπειές της θα μας ακολουθήσουν για πολύ μεγαλύτερο διάστημα» προειδοποίησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει «πλάνο» επιστροφής στην ανάπτυξη, παρ’ όλο που «βρήκε έτοιμο» ένα τέτοιο πλάνο. «Δεν παίρνει μαθήματα από το διεθνές περιβάλλον και τον τρόπο που άλλες χώρες ενεργούν αυτές τις ώρες για να περιορίσουν τη ζημιά. Στο μόνο πράγμα που υπάρχει σχέδιο είναι στη διαμόρφωση μιας εικονικής πραγματικότητας από μια κυβέρνηση που επενδύει, πετυχημένα θα παραδεχτώ, τα πάντα στην επικοινωνία» δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας και παρουσίασε μάλιστα την κυβέρνηση στα μέλη του ΣΕΒ ως «διευθυντή σε ένα εργοστάσιο», ο οποίος «με το που ανέλαβε, συρρίκνωσε την παραγωγή, ακύρωσε την προγραμματισμένη επέκταση της μονάδας που διευθύνει, και καταγράφει κάθε μήνα και μεγαλύτερη ζημιά».

«Αλλά ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, εσείς βλέπετε κάθε μέρα αυτόν τον άνθρωπο σε πρωτοσέλιδα, sites και δελτία ειδήσεων, να παρουσιάζεται σαν να είναι ο executive of the year», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας επίσης ότι «αυτός ο άνθρωπος έχει ξοδέψει κεφάλαια της εταιρείας που επρόκειτο να επενδυθούν, σε φίλους και υποστηρικτές του στα ΜΜΕ για την προσωπική του προβολή, χωρίς μάλιστα να έχει ενημερώσει τους μετόχους της εταιρείας».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία έχει κάθε δυνατότητα «να αναπτυχθεί περισσότερο, παρά τη δύσκολη συγκυρία», κάνοντας αναφορά στα «ρεκόρ» των προηγούμενων ετών «στις εξαγωγές, τις επενδύσεις και τον τουρισμό», τα οποία, όπως σημείωσε, «είναι ενδεικτικά μιας αλλαγής πορείας που δυστυχώς διακόπηκε», όχι από την «πολιτική αλλαγή» αλλά από την «επιμονή» της κυβέρνησης σε «ιδεοληψίες».

«Είναι αδιανόητο να θεωρεί η κυβέρνηση πετυχημένα τα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και επανέλαβε και επανέλαβε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν έχει επωφεληθεί των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης, ενώ και οι τράπεζες παραμένουν μη προσβάσιμες για αυτές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε επίσης αναλυτικά στις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στη σημασία της προσέλκυσης επενδύσεων «στην καινοτομία, την τεχνολογία, τo software».

«Η Ελλάδα μπορεί. Όμως σε αυτή την κρίσιμη καμπή ανάμεσα στη σημερινή κατάσταση και τις τεράστιες δυνατότητες της χώρας, βρίσκεται η αυταρέσκεια και ο ερασιτεχνισμός μιας συντηρητικής και κοντόφθαλμης κυβέρνησης.

Χωρίς όραμα, χωρίς σχέδιο και φιλοδοξία ουσιαστικών αλλαγών για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και κατέληξε απευθύνοντας έκκληση στον ΣΕΒ και στη νέα ηγεσία του να διαλέξει τον «δύσκολο δρόμο» και «να σπεύσει με προτάσεις και θέσεις που στηρίζουν την ενεργό ζήτηση και προστατεύουν την κοινωνική συνοχή».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Peristeri News

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,6% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο

Peristeri News

Μείωση τιμών σε επτά κατηγορίες προϊόντων – Οι αυξήσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Leave a Comment