PeristeriNews.gr
Πολιτική

Έντονη κριτική στη Ν.Δ. για το προσφυγικό από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ


Κριτική στην κυβέρνηση όσον αφορά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ασκούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.

Ο αναπληρωτής τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός, κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα σαν ένα ζήτημα διμερών σχέσεων και όχι ευρωπαϊκό και σημειώνει ότι «οι τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό δημιουργούν εύλογα αυξημένη ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να διαχειριστεί το ζήτημα».

«Είναι σαφές ότι η ΝΔ το αντιμετωπίζει κυρίως ως θέμα διμερών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, ως θέμα εθνικής άμυνας, γι΄ αυτό και συγκάλεσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ),» προσθέτει και συνεχίζει: «Μία τέτοια τακτική σαφώς απομακρύνει τη χώρα μας από τη γραμμή που είχε χαράξει τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς συντονισμένα αναδείξαμε και κατοχυρώσαμε στο πλαίσιο της ΕΕ και των διεθνών οργανισμών ότι το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι ζήτημα ευρωπαϊκό και ότι η κύρια μας στόχευση πρέπει να είναι η πίεση προς την ΕΕ για συλλογικές λύσεις με σεβασμό στους διεθνείς κανόνες και τα ανθρώπινα δικαιώματα και καταμερισμό ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών με τις αντίστοιχες κυρώσεις».

Ο κ. Ψυχογιός επισημαίνει ότι «τα σημεία που ανακοινώθηκαν μετά τη λήξη της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ είναι εξόχως προβληματικά με αποκορύφωμα αυτό της κατάργησης του β΄ βαθμού εξέτασης του ασύλου. Μία τέτοια αλλαγή θα έχει πολύπλευρες και δυσοίωνες προεκτάσεις για τη διαδικασία ασύλου στη χώρα μας, ενώ έρχεται σε ευθεία αντίθεση τόσο με αυτά που ορίζουν τα κοινοτικά κείμενα, που μας δεσμεύουν περί πραγματικής προσφυγής σε β΄ βαθμό, όσο και με την ίδια την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι το προσφυγικό έχει να κάνει με ανθρώπινες ζωές -όχι με αριθμούς- και που λόγω των γεωπολιτικών αιτίων που εσχάτως ανακάλυψαν, απαιτεί ολοκληρωμένο και μακροπρόθεσμο σχέδιο με σεβασμό στα δικαιώματα των ανθρώπων που φτάνουν στη χώρα αλλά και των τοπικών κοινωνιών. Δυστυχώς, οι τελευταίες εξελίξεις μαρτυρούν το ακριβώς αντίθετο: Μια αντίδραση καθυστερημένη και σπασμωδική, φοβική και κοντόφθαλμη που επενδύει στην αποτροπή και τον περιορισμό των δικαιωμάτων» καταλήγει.

Από την πλευρά του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ αναφέρει ότι «η κλιμάκωση του αυταρχισμού απ’ την κυβέρνηση της ΝΔ απέναντι στους πρόσφυγες, με πιο χαρακτηριστικό δείγμα την απαγόρευση προσφυγής για τους αιτούντες άσυλο, πατάει πάνω στην αντιδραστική πολιτική της ΕΕ. Αυτή την πολιτική, όχι απλά υπηρέτησε, αλλά συνδιαμόρφωσε στην ΕΕ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό κι αποτελούν θράσος οι αναφορές του στα ανθρώπινα δικαιώματα, που ποδοπατήθηκαν στα κολαστήρια τύπου Μόριας».

«ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ως “ευαγγέλιο” στο προσφυγικό την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και συνολικά την πολιτική της ΕΕ, που έχει προκαλέσει τη σημερινή εκρηκτική κατάσταση για τους πρόσφυγες και τους νησιώτες», επισημείνει ο Περισσός.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment