PeristeriNews.gr
Ενδιαφέροντα

Ένα όμορφο αφιέρωμα για το Περιστέρι (video)


Ένα ξεχωριστό επεισόδιο για το Περιστέρι δημιούργησαν η LIFO και η FIX Hellas με τη βοήθεια του Περιστεριώτη σκηνοθέτη και ηθοποιού Παναγιώτη Αδάμ.

Μια ξεχωριστή αλλά και πολιτιστική ματιά για την πόλη μας με ιστορικές αναδρομές και αναφορές στο παρόν και το μέλλον.

Δείτε το video:

Ο Παναγιώτης Αδάμ είναι γέννημα-θρέμμα Περιστεριώτης και ένας άνθρωπος της τέχνης που αγαπάει τη γειτονιά του με τον δικό του, ξεχωριστό τρόπο.

Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, σπούδασε Σχέδιο στη Σχολή του Θ. Παπιώτη και σκηνογραφία στη Σχολή Ι.Α. ενώ σήμερα ασχολείται με τη διδασκαλία της μελοδραματικής σε διάφορα ωδεία της Αθήνας και της επαρχίας.

Θυμάται το πατρικό του, ένα παλιού τύπου κτήριο που σήμερα δεν υπάρχει πια. Θυμάται τη θέα από το παράθυρο που «άπλωνε» μπροστά του μια σειρά από πανέμορφα, ψηλά δέντρα.

Σήμερα, όπως λέει και ο ίδιος, το Περιστέρι αλλάζει προς το καλό, χάνει το νοσταλγικό του κομμάτι αλλά πρόκειται για μια εξέλιξη αυτής της «κωμόπολης». Ό,τι και να αλλάξει, η ανεξαρτησία της και ο σεβασμός μεταξύ των κατοίκων την κάνουν να παραμένει μια γειτονιά με όλη τη σημασία της λέξης.

Τα σινεμά στην πόλη

Η τέχνη στο Περιστέρι έχει τη δική της ιστορία. Τα σινεμά, πριν τον πόλεμο ήταν μαζεμένα και μοιράζονταν τις διανομές των ταινιών.

Ήξερες τι θα βρεις στο καθένα.

Εδώ, ο κινηματογράφος υπήρξε το κατεξοχήν λαϊκό θέαμα. Την περίοδο 1947-48 υπήρχαν μόνο πέντε κινηματογράφοι αλλά τα επόμενα χρόνια αυξήθηκαν ραγδαία.

Κάποια στιγμή το Περιστέρι αριθμούσε 40 κινηματογράφους. Κάθε γειτονιά είχε κι από έναν. Χάθηκαν όλοι, εκτός από τον «Φοίβο».

Εκεί μπορείς ακόμη να βρεις αυτή την αίγλη του παλιού σινεμά και ο κόσμος συνεχίζει να το στηρίζει.

Δημοτικό Θέατρο «Ξυλοτεχνία»

Η σχέση του Παναγιώτη με τον ευρύτερο χώρο της τέχνης τον οδήγησε και στο δημοτικό θέατρο «Ξυλοτεχνία».

Ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1953 ενώ στα τέλη του 90’ λειτούργησε ως επαγγελματικό θέατρο. Ήταν ένα θέατρο με δυνατότητες, όμορφο και με ιδιαίτερη αισθητική που σήμερα είναι λίγο παραμελημένο.

Έχεις όμως την αίσθηση ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και ότι ο χώρος έχει πολλές δυνατότητες.

Το «Πέτρινο»

Πιο πέρα μπορεί κανείς να βρει ένα ακόμη κτίσμα με το δικό του παρελθόν. Το γνωστό Πέτρινο που ήταν το 2ο Δημοτικό Περιστερίου, εγκαινιάστηκε στις αρχές του 50’ από την Βασίλισσα Φρειδερίκη. Οι διηγήσεις λένε ότι με τον καιρό αποκαλούνταν «Το σχολείο της Φρειδερίκης».

Προφανώς η βασίλισσα δεν πήγαινε εκεί σχολείο, όμως για την περιοχή εκείνη, όταν το Περιστέρι ήταν αραιοκατοικημένο και γεμάτο χωράφια, αποτελούσε ένα πολύ όμορφο κτήριο.

Σήμερα εκεί στεγάζεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Πλατεία Δασκαλογιάννη

Από τα κτήρια στις πλατείες. Η πλατεία Δασκαλογιάννη υπάρχει στην περιοχή του Μπουρναζίου από το 1957,όταν τα περισσότερα μέρη στο Περιστέρι ήταν χωράφια.

Πρόκειται για μια περιοχή που είναι συνδεδεμένη με πολύ ξενύχτι και έντονη ζωή. Με τον καιρό στο Μπουρνάζι δημιουργήθηκε νέα κεντρική πλατεία και έτσι η Πλατεία Δασκαλογιάννη έμεινε γνωστή ως η Παλιά Πλατεία Μπουρναζίου.

Δημαρχείο

Η πλατεία Δημαρχείου είναι το επίκεντρο των συναντήσεων, έχει βέβαια και ένα ανάλογο παρελθόν. Εκεί κάποτε υπήρχε το κέντρο «Οπτασία» που μπορούσες να βρεις ανθρώπους που εκπροσωπούσαν το ρεμπέτικο.

Μπέλου, Βαμβακάρης, Τσιτσάνης, Μπιθικώτσης σύχναζαν εκεί και πλέον μπορείς να τους φανταστείς μέσα από τα λόγια και τις ιστορίες των κατοίκων.

Είναι μια πλατεία που οι κάτοικοι θα επιλέξουν για να κάνουν τη βόλτα τους και να πιουν χαλαροί έναν καφέ ενώ στο σημείο ξεχωρίζει η περίφημη «συνάντηση» του γλύπτη Μουστάκα.

Άλσος Περιστερίου

Αν έπρεπε να διαλέξουμε ένα στολίδι της περιοχής αυτό θα ήταν το Άλσος Περιστερίου. Από τα γεμάτα τραπεζάκια μέχρι τις οικογένειες και τους νέους που θα κάνουν τη βόλτα τους, σφύζει από ζωή.

Είναι ίσως το φιλικότερο σημείο για παιδιά, ένας χώρος 60 στρεμμάτων γεμάτος πράσινο, εντυπωσιακά φυτά, λουλούδια και δέντρα.

Μέσα σε αυτή την πράσινη όαση, μπορείς να βρεις μέρη για να ξεκουραστείς με την παρέα σου, αλλά και όμορφα μονοπάτια για περπάτημα.

Το μοναδικό Περιστέρι

Τι κάνει εν τέλει το Περιστέρι ξεχωριστό; Από την αγάπη των παλιών Περιστεριωτών μέχρι τους νέους κατοίκους της περιοχής που προσαρμόζονται στην αίσθηση της γειτονιάς, στην αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων της και στους ρυθμούς μιας «μικρής κωμόπολης» που είναι αυτόνομη, το Περιστέρι συνεχίζει να εξελίσσεται.

Εδώ μπορείς να τα βρεις όλα: μαγαζάκια της γειτονιάς, αλλά και μεγάλα καταστήματα, μικρά στέκια σε στενά αλλά και πλατείες για να βολτάρεις μέχρι το σούρουπο.

Είναι μια αγαπησιάρικη, «κλειστή» κοινωνία. Και αυτό ακριβώς την κάνει μοναδική

Πηγή: www.lifo.gr

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αξεσουάρ και συσκευές που μας είναι απαραίτητα για λόγους υγείας

Peristeri News

Τρεις τρόποι για να ενισχύσω την αυτοεκτίμηση του παιδιού μου

Peristeri News

Περιστέρι: Διαδικτυακή διημερίδα για τη χρήση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση

Peristeri News

Leave a Comment