PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Τέλος στη δράση πολυμελούς κυκλώματος που έκλεβε σε τουριστικούς χώρους


Πολυμελή διεθνική εγκληματική ομάδα που διέπραττε συστηματικά κλοπές πορτοφολιών, τσαντών και άλλων αντικειμένων από τουρίστες και επισκέπτες σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας άλλα και στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο Κρήτης, αλλά και στην Ισπανία και τη Γαλλία όπου ορισμένα μέλη της δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία, εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Στο πλαίσιο επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε από 21 έως 25 Ιουνίου στο κέντρο των Αθηνών, συνελήφθησαν συνολικά 30 αλλοδαποί, άντρες και γυναίκες, ηλικίας από 14 έως 39 ετών, μεταξύ των οποίων τα αρχηγικά μέλη και οχτώ ανήλικοι.

Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν ως συνεργοί τρεις γυναίκες, ήδη έγκλειστες σε ελληνικές φυλακές, καθώς και άλλα 18 άτομα, ηλικίας από 16 έως 42, που αναζητούνται.

Από την έως τώρα αστυνομική έρευνα, εξιχνιάστηκαν 57 περιπτώσεις κλοπών, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή των μελών της ομάδας σε τουλάχιστον άλλες 300 περιπτώσεις.

Στην πράξη, οι αρχηγοί της εγκληματικής αυτής οργάνωσης στρατολογούσαν νεαρές γυναίκες, κυρίως από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, και τις προσκαλούσαν στην Ελλάδα, όπου τους εξασφάλιζαν διαμονή σε σπίτια και ξενοδοχεία του κέντρου της πρωτεύουσας. Στη συνέχεια, έδιναν μεγάλη βαρύτητα στην εκπαίδευσή τους στην κλοπή πορτοφολιών και τσαντών, κυρίως από τουρίστες κι επισκέπτες του ιστορικού κέντρου (Πλάκα, Ακρόπολη, Ερμού, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Ψυρρή, Μοναστηράκι, Θησείο και πλατεία Συντάγματος) και τις τοποθετούσαν σε διάφορα πολυσύχναστα σημεία ενδιαφέροντος.

Από τα χρήματα που έκλεβαν το μεγαλύτερο ποσοστό τους κατέληγε στα αρχηγικά μέλη, ενώ μέρος τους παραδίδονταν στις νεαρές Βουλγάρες και Ρουμάνες. Τα χρήματα και το συνάλλαγμα έφευγαν αυθημερόν, από τα διάφορα ανταλλακτήρια του κέντρου της Αθήνας, κυρίως αυτά που βρίσκονται κοντά σε σταθμούς του Μετρό.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τα ηγετικά μέλη άλλαζαν τη σύνθεση των νεαρών κλεπτών και τα σημεία δραστηριοποίησής τους, για να μην κινούν υποψίες και δίνουν στόχο, ενώ μετά την πάροδο περίπου ενός μηνός ανανέωναν πλήρως τον «στόλο» τους, στέλνοντας μέλη τους στη Γαλλία και την Ισπανία και φέρνοντας από τις χώρες αυτές άλλα μέλη.

Η μεθοδολογία δράσης

Τα μέλη της ομάδας δρούσαν σε δυάδες-εξάδες και αφαιρούσαν πορτοφόλια και τσάντες με τουλάχιστον τρεις μεθόδους:

– Προσποιούμενοι τους τουρίστες, έχοντας και την ανάλογη αμφίεση, ζητούσαν οδηγίες στον χάρτη. Ένας μέλος απασχολούσε το θύμα με τον χάρτη κι ένα άλλο αφαιρούσε το πορτοφόλι ή την τσάντα.

– Δημιουργώντας τεχνητό συνωστισμό.

– Εισερχόμενα τεχνηέντως σε γκρουπ τουριστών, προσποιούνταν τα μέλη του γκρουπ και κατά την περιήγηση στα αξιοθέατα έψαχναν την κατάλληλη ευκαιρία (απώλεια προσοχής) για να αφαιρέσουν αντικείμενα.

Όπως διαπιστώθηκε, τα επιχειρησιακά μέλη της ομάδας είχαν αφαιρέσει πορτοφόλια και τσάντες ακόμα και από τουρίστες-επισκέπτες που έσπευδαν να φωτογραφηθούν στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στη Ρωμαϊκή αγορά και στο Μουσείο της Ακρόπολης. Με τη σειρά τους, τα ηγετικά μέλη της σχεδίαζαν ξυλοδαρμούς σε βάρος πολιτών και καταστηματαρχών της οδού Ερμού, που ενημέρωναν αστυνομικούς για την παράνομη δράση τους, ενώ είχαν συστήσει ομάδα παρακολούθησης των ενστόλων αστυνομικών πεζών περιπολιών στο κέντρο της Αθήνας, ώστε να ενημερώνουν τα επιχειρησιακά μέλη για το που κινούνται οι αστυνομικοί και ποιο είναι το πιο πρόσφορο σημείο δράσης.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 1.000 ευρώ, πλήθος πορτοφολιών, τσαντών, κινητών τηλεφώνων και δεκάδες τουριστικοί χάρτες.

Με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία (τετελεσμένες και σε απόπειρα), καθώς και για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, οι συλληφθέντες οδηγούνται στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πένθιμα θα ηχήσουν αύριο οι καμπάνες στις εκκλησίες για τα Τέμπη

Peristeri News

Τι θα γίνει με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την Τετάρτη 28/2

Peristeri News

Πώς θα λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία

Peristeri News

Leave a Comment