PeristeriNews.gr
Υγεία

Έλληνας καθηγητής σχεδίασε νανο-όπλο κατά των καρκίνων


Θερμικές νανο-χειροβομβίδες οι οποίες εκρήγνυνται πάνω στους όγκους και απελευθερώνουν τις αντικαρκινικές ουσίες τους, είναι το νέο «όπλο» που θα έχουν στο μέλλον στα χέρια τους οι επιστήμονες για να καταπολεμήσουν πολλές μορφές καρκίνου.

Το πολλά υποσχόμενο νανο-όπλο σχεδίασε ο καθηγητής Κώστας Κωσταρέλλος, επικεφαλής του Εργαστηρίου Νανοϊατρικής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στη Βρετανία, ο οποίος παρουσίασε το ερευνητικό επίτευγμά του στο πρόσφατο Συνέδριο του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το νανο-όπλο αυτό είναι μικροσκοπικές φυσαλίδες ή σφαιρίδια λίπους (γνωστά και ως λιποσώματα), τα οποία μεταφέρουν στο εσωτερικό τους αντικαρκινικά φάρμακα και μπορούν να κατευθυνθούν οπουδήποτε μέσα στο σώμα του ασθενούς.

Όπως ανέφερε, οι φυσαλίδες αυτές δεν προκαλούν τις παρενέργειες άλλων τοξικών αντικαρκινικών χημειοθεραπειών, επειδή είναι δυνατό να σταλούν στοχευμένα στα σημεία όπου βρίσκονται μόνο οι όγκοι.

Η τεχνολογία έχει ήδη δοκιμασθεί με επιτυχία σε ποντίκια και η δυσκολία που έχει εντοπισθεί στο πως θα απελευθερωθεί το φάρμακο από τη στιγμή που η φυσαλίδα που το περιέχει, φθάσει στο στόχο της.

Η λύση που δόθηκε από τη ομάδα του καθηγητή που διεξάγει την έρευνα, είναι ότι στην κανονική θερμοκρασία του σώματος, δηλαδή στους 37 βαθμούς Κελσίου, τα θερμικά νανο-σφαιρίδια παραμένουν υδατοστεγή, αλλά αν η θερμοκρασία τους ανέβει στους 42 βαθμούς, τότε ξαφνικά, σαν να σπάνε και απελευθερώνουν το φορτίο τους.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, για τους επιφανειακούς όγκους όπως είναι του δέρματος, του λαιμού, του κεφαλιού κ.λπ., η τοπική άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να γίνει με ζεστά επιθέματα. Ενώ, για τους όγκους που είναι μέσα στο σώμα, η θερμοκρασία τους μπορεί να αυξηθεί με ειδικές νανο-συσκευές ή μέσω υπερήχων.

Όπως δήλωσε ο Κωσταρέλλος, «τα ευαίσθητα στη θερμοκρασία λιποσώματα μπορούν να ταξιδέψουν με ασφάλεια στο σώμα, μεταφέροντας το επιθυμητό αντικαρκινικό φάρμακο. Μόλις φθάσουν στο “καυτό” σημείο των καρκινικών κυττάρων που έχουν θερμανθεί, μια “σκανδάλη” πυροδοτείται και το φάρμακο απελευθερώνεται. Αυτό επιτρέπει την αποτελεσματικότερη μεταφορά των φαρμάκων στους όγκους και έτσι μειώνει τις παράπλευερες απώλειες στα υγιή κύτταρα».

Αν και η σχετική έρευνα βρίσκεται ακόμη σε αρχικά στάδια, οι μελέτες του Κωσταρέλλου ανοίγουν νέους δρόμους στη νανο-ιατρική. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθηγητής κ. Κώστας Κωσταρέλλος σπούδασε χημικός μηχανικός στο Imperial College του Λονδίνου, από όπου πήρε και το διδακτορικό του. Έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στις ΗΠΑ, όπου έγινε επίκουρος καθηγητής στο Ιατρικό Κολλέγιο του Πανεπιστημίου Κορνέλ.

Το 2002 επέστρεψε στη Βρετανία, όπου αρχικά δίδαξε και διεξήγαγε νανοϊατρική έρευνα στη Φαρμακευτική Σχολή του University College του Λονδίνου. Το 2013 μετακινήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ ως καθηγητής και επικεφαλής του Εργαστηρίου Νανοϊατρικής.

Θεωρείται σήμερα ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες στον κόσμο στον τομέα της νανοϊατρικής.

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δωρεάν Rapid Tests στο Δημαρχείο Περιστερίου και τον Μάρτιο

Peristeri News

Τέσσερα χρόνια από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Peristeri News

Τι δείχνει μελέτη για τις παρενέργειες των εμβολίων Covid

Peristeri News

Leave a Comment