PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Έλεγχος σε 3.200 βιομηχανικά προϊόντα


Μετά από 700 ελέγχους βιομηχανικών προϊόντων, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Εθνικό Πρόγραμμα Εποπτείας της Αγοράς Βιομηχανικών Προϊόντων για το 2011.

Μετά από 700 ελέγχους βιομηχανικών προϊόντων από την Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Εθνικό Πρόγραμμα Εποπτείας της Αγοράς Βιομηχανικών Προϊόντων για το 2011.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν με την συμμετοχή όλων των φορέων που υλοποιούν ελέγχους προϊόντων και περιλάμβαναν ελέγχους ποιότητας και ασφάλειας βιομηχανικών προϊόντων, ελέγχους ειδικών εγκαταστάσεων σε οργανωμένη βάση και την επιβολή διοικητικών κυρώσεων στους παραβάτες. Στους στόχους περιλαμβανόταν επίσης η αξιοποίηση-αξιολόγηση του Πληροφοριακού Συστήματος Εποπτείας της Αγοράς, καθώς και η οργάνωση και βελτίωση των εγγράφων ελέγχων.

Συγκεκριμένα:

1)Ο αριθμός των 700 ελέγχων βιομηχανικών προϊόντων που διενεργήθηκαν, συνιστά το 176% του ετήσιου στόχου του Προγράμματος.

2)Ελέγχθηκαν συνολικά 880 σημεία ελέγχου στον Ν. Αττικής και την Βόρεια Ελλάδα (Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και Θράκη), που ήταν εγκαταστάσεις κατασκευαστών, καταστήματα πωλήσεων, πολυκαταστήματα, εγκαταστάσεις εμπορίας βιομηχανικών προϊόντων καθώς και εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν μηχανήματα.

3)Διενεργήθηκαν έκτακτοι έλεγχοι κατά την διάρκεια των εορτών του Πάσχα και Χριστουγέννων, για τον έλεγχο συμμόρφωσης ειδικών προϊόντων όπως λαμπάκια, παιχνίδια, μοτέρ/σούβλες κλπ, καθώς και στην αρχή του σχολικού έτους για τα σχολικά είδη.

4)Το σύνολο των παραπάνω ελέγχων διενεργήθηκε από τη ΓΓΒ σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Εμπορίου, Γενική Γραμματεία Προστασίας Καταναλωτή και το Γενικό Χημείο του Κράτους.

5)Το πλήθος των βιομηχανικών προϊόντων που ελέγχθηκαν ανέρχεται σε 3200 και ανήκουν σε 61 κατηγορίες όπως, ενδεικτικά τα μηχανήματα, ηλεκτρικές συσκευές, πυροσβεστήρες, δομικά υλικά, παιχνίδια, δοχεία υπό πίεση, ατμολέβητες κλπ.

6)Παρουσίασαν μη συμμορφώσεις 300 προϊόντα, έγιναν 115 συστάσεις για συμμόρφωση και επιβλήθηκαν σε 40 επιχειρήσεις πρόστιμα συνολικού ύψους 450.000 ευρώ.

7)Οι παραπάνω έλεγχοι, που αποτελούν ικανό δείγμα αξιολόγησης της ποιότητας που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, οδηγούν στις πιο κάτω διαπιστώσεις:

-Οι κατασκευαστές, οι εισαγωγείς και επιχειρηματίες/καταναλωτές έχουν σοβαρή έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με τις υποχρεώσεις τους που προκύπτουν από την σχετική νομοθεσία.

-Ένα σημαντικό ποσό (10-12%) των βιομηχανικών προϊόντων που ελέγχθηκαν, παρουσιάζουν μη συμμορφώσεις.

-Υπάρχει ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων σε συνεχή και οργανωμένη βάση στο σύνολο της επικράτειας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μαρία Καρυστιανού: Το ότι ζω δεν σημαίνει ότι υπάρχω, η οργή δυναμώνει

Peristeri News

Σοκ: Νέα ηχητικά και βίντεο λίγο πριν την τραγωδία στα Τέμπη

Peristeri News

Πένθιμα χτύπησαν οι καμπάνες για τους 57 νεκρούς των Τεμπών

Peristeri News

Leave a Comment