PeristeriNews.gr
Διεθνή

Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση της Ρουμανίας


Ψήφο εμπιστοσύνης με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή έλαβε η νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών η οποία σχηματίστηκε στη Ρουμανία.

Η κυβέρνηση ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας για ένα χρόνο, υποσχόμενη να καταπολεμήσει τη διαφθορά αλλά και να προωθήσει μεταρρυθμίσεις.

Ο προκάτοχος του νέου πρωθυπουργού Ντατσιάν Τσιόλος, πρώην Ευρωπαίου επιτρόπου, ο σοσιαλδημοκράτης Βίκτορ Πόντα, παραιτήθηκε την 4η Νοεμβρίου, μετά το ξέσπασμα οργής των πολιτών με αφορμή την πυρκαγιά σε νυχτερινό κέντρο που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 56 ανθρώπους και είχε πυροδοτήσει μια εκστρατεία διαμαρτυρίας με σύνθημα «η διαφθορά σκοτώνει». Ο κ. Πόντα αντιμετωπίζει κατηγορίες για πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Αυτή «είναι μια κρίσιμη στιγμή», δήλωσε ο κ. Τσιόλος ενώπιον των κοινοβουλευτικών πριν διεξαχθεί η ψηφοφορία. «Η εμπιστοσύνη στην πολιτική, στους κρατικούς θεσμούς μοιάζει να αποδυναμώνεται. Ο κόσμος περιμένει, τώρα περισσότερο από ποτέ τα τελευταία 25 χρόνια, να υπάρξει αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης του δημόσιου συμφέροντος», συμπλήρωσε.

Η κυβέρνηση τεχνοκρατών -κάτι χωρίς προηγούμενο στη Ρουμανία τα 25 τελευταία χρόνια- υποστηρίχθηκε από τα μεγαλύτερα κόμματα, τους Φιλελεύθερους και τους Σοσιαλδημοκράτες. Σε αυτή συμμετέχουν πρώην στελέχη της Κομισιόν, διπλωμάτες και ηγετικά στελέχη μη κυβερνητικών οργανώσεων. Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με 389 ψήφους, έναντι 115 κατά.

Η πρώτη της αποστολή θα είναι να καταρτίσει τον προϋπολογισμό του 2016 και να επιτύχει την έγκρισή του από τη ρουμανική Βουλή.

Ο κ. Τσιόλος επέλεξε την Άνκα Πάλιου Ντράγκου, μια οικονομολόγο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, και τη Ραλούκα Προύνα, μια ειδικό στην καταπολέμηση της διαφθοράς που επίσης εργαζόταν για την Κομισιόν, για να αναλάβει νέα υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ότι η ψήφος εμπιστοσύνης αποτελεί «απόδειξη ότι τα κόμματα αντιλαμβάνονται πως μια κυβέρνηση τεχνοκρατών είναι σήμερα η καλύτερη λύση για τη Ρουμανία».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στη Μόσχα

Peristeri News

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Leave a Comment