PeristeriNews.gr
Δυτική Αθήνα

Έκτακτη σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Δ.Τ., ενόψει επικίνδυνων καιρικών φαινομένων


Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) συγκάλεσε την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών, Σπύρος Τζόκας, στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας, λόγω επαπειλούμενου κινδύνου πλημμυρών και άλλων καταστροφών, οφειλόμενων σε θυελλώδεις ανέμους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε αρχικά στους λόγους σύγκλησης του έκτακτου Σ.Ο.Π.Π. Κύριος λόγος ήταν το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Γ.Γ.Π.Π. Σύμφωνα με αυτό, οφείλουν να τεθούν σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας οι φορείς, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 2 παρ. 4α του Ν.3013/2002 (ΦΕΚ Α 102).

Στη συνέχεια ενημέρωσε για το δελτίο καιρού: «…Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες από τις μεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 8 μποφώρ με εξασθένιση. Θερμοκρασία από 14- 21 βαθμοί κελσίου», και τα μέτρα προστασίας των πολιτών απο τα έντονα φαινόμενα:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά
  • Να αποφύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων ή βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά την εκδήλωσή τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης συνόψισε στα συγκεκριμένα μέτρα των εμπλεκόμενων φορέων:

-Τη  λήψη προστατευτικών μέτρων – μέτρων ασφαλείας για οχήματα και πεζούς,  από τους έχοντες την αρμοδιότητα συντήρησης, σε δρόμους που γειτνιάζουν με κοίτες ρεμάτων είτε με επικίνδυνα για κατολισθήσεις ή καταπτώσεις βράχων πρανή.

-Την ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από τον κίνδυνο των        πλημμυρών

-Την αυξημένη ετοιμότητα των υπηρεσιών, των φορέων και των αναδόχων των εργασιών συντήρησης των αντιπλημμυρικών έργων, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών λόγω πλημμυρικών φαινομένων, η οποία αυξημένη ετοιμότητα βασίζεται στις καθημερινές προγνώσεις των καιρικών φαινομένων (τακτικά και έκτακτα δελτία ΕΜΥ).

Τη συντονισμένη ενημέρωση, κινητοποίηση, επέμβαση και συνδρομή υπηρεσιών, φορέων και αναδόχων έργων συντήρησης και καθαρισμών (ρεμάτων, φρεατίων όμβριων, άλλων υποδομών) για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και με ενέργειες  όπως κυρίως είναι:

  • Η άμεση ενημέρωση του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΚΕΠΠ) της ΓΓΠΠ (τηλ 210 3359002-3, 24ωρη λειτουργία)  για τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα σε οδοστρώματα ή σε άλλες κρατικές υποδομές (ανισόπεδοι κόμβοι, αντιπλημμυρικά έργα κτλ), για τυχόν υπερχειλίσεις ή εμφράξεις ρεμάτων, για πλημμυρισμένα υπόγεια κτηρίων καθώς και για διάφορες άλλες επικινδυνότητες (λακκούβες, καθιζήσεις, φερτά υλικά σε δρόμους κτλ)

Η άμεση περαιτέρω ενημέρωση και κινητοποίηση των αρμοδίων κατά περίπτωση για επέμβαση, είτε και για όποιες άλλες ενέργειες όταν απαιτούνται, για την αντιμετώπιση των παραπάνω δυσμενών συνεπειών και με προτεραιότητα: 1) στη  διάσωση ατόμων που κινδυνεύουν και στην περίθαλψη τραυματιών, 2) στη διαχείριση της κυκλοφορίας των οχημάτων (αποκλεισμός των πλημμυρισμένων δρόμων, τυχόν εκτροπές στην κυκλοφορία), στην τοποθέτηση προσωρινών σημάνσεων καθώς και στη λήψη πρόσθετων προστατευτικών μέτρων κατά περίπτωση, για διερχόμενα οχήματα και πεζούς, 3) στην άντληση υδάτων από πλημμυρισμένες κατοικίες ή υποδομές, 4) στην άρση των επικινδυνοτήτων σε οδοστρώματα, σε άλλες υποδομές, σε παραρεμάτιες περιοχές κτλ, 5) σε λοιπές δράσεις βραχείας αποκατάστασης και ανακούφισης πληγέντων (προσωρινή στέγαση πληγέντων, παροχή βοηθημάτων πρόνοιας, κήρυξη περιοχών σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, οριοθέτηση πληγεισών περιοχών με απώτερο σκοπό τη χορήγηση αποζημιώσεων),  κτλ

– Την κινητοποίηση των Εθελοντικών Οργανώσεων για συνδρομή όπου και όταν απαιτείται.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν  και ενημέρωσαν σχετικά με την κατάσταση και τις αρμοδιότητές  τους, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και της Τροχαίας, των Δήμων, του ΑΣΔΑ, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Αττικής και οι εκπρόσωποι των εθελοντών.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Σάκης Κατσούλης νέος πρόεδρος στο Πάρκο Τρίτση (pics)

Peristeri News

Ορίστηκε η νέα διοίκηση του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης»

Peristeri News

Νέος Πρόεδρος του ΑΣΔΑ ο Τσίρμπας – Το παρασκήνιο με Παχατουρίδη

Peristeri News

Leave a Comment