PeristeriNews.gr
Οικονομία

‘Άρωμα’ γυναίκας


Στην ουσιαστική ενίσχυση από την πολιτεία της γυναικείας επιχειρηματικότητας, με την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας σε νέες επιχειρηματικές ιδέες, καθώς και με την εφαρμογή πρακτικών λύσεων προς την κατεύθυνση αυτή, στοχεύουν οι φορείς υποστήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Στην ουσιαστική ενίσχυση από την πολιτεία της γυναικείας επιχειρηματικότητας, με την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας σε νέες επιχειρηματικές ιδέες, καθώς και με την εφαρμογή πρακτικών λύσεων προς την κατεύθυνση αυτή, στοχεύουν οι φορείς υποστήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ως μόνη λύση αναδεικνύεται η προώθηση μέτρων για τη δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων από την “ανερχόμενη δύναμη” των γυναικών, ικανών να αντέξουν στον ανταγωνισμό τόσο της εγχώριας όσο και της διεθνής αγοράς.

Παράλληλα, η αξιοποίηση εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων, που προσφέρουν την κατάλληλη κατάρτιση στη νέα γυναίκα επιχειρηματία στα πρώτα στάδια εκκίνησής της επιχείρησής της, προβάλλει ως επιτακτική ανάγκη, με στόχο την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Κίνητρα για ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας

Στην Ελλάδα, η επιχειρηματική δραστηριότητα των γυναικών κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Η πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου των Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών και πρόεδρος του τμήματος Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Ευρωεπιμελητηρίου, κα Σοφία Οικονομάκου, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: “Το 60% των γυναικών στη χώρα μας αποκτούν πανεπιστημιακά πτυχία. Παρόλα αυτά, η συμμέτοχή τους σε θέσεις υψηλής ευθύνης είναι μικρή”. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, μόνο το 3% των γυναικών στην Ευρώπη βρίσκεται στο “τιμόνι” μεγάλων εταιριών, κατέχοντας διευθυντικές θέσεις, ενώ η εκπροσώπηση των γυναικών στην Ευρωβουλή αυξήθηκε στο 31% και στα Κοινοβούλια στο 24% περίπου.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα women@business, που θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Μαρτίου, στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μεταξύ των γυναικών αποφοίτων πανεπιστημίου και των γυναικών από εθνικές μειονότητες ή μετανάστριες, που θέλουν να έρθουν σε επαφή ή χρειάζονται συμβουλές και καθοδήγηση, για να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση. Το ευρωπαϊκό έργο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Πλαισίου Αναφοράς Ανταγωνιστικότητας και Καινοτομίας 2007-2013 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό την αιγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας και υλοποιείται από έξι εταίρους σε Κύπρο, Ελλάδα, Εσθονία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Επίσης, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, λειτουργεί και πιλοτική γραμμή βοήθειας στο πλαίσιο της κοινοτικής δράσης women@business. Η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι δωρεάν και απευθύνεται σε γυναίκες, που ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν μια επιχείρηση. Στόχος της ενέργειας αυτής αποτελεί η παροχή χρήσιμων πληροφοριών σχετικά με τα σημαντικά βήματα και τις διαδικασίες (νομικές, οικονομικές, κατάρτισης), που χρειάζεται να ακολουθήσουν, προκειμένου να δημιουργήσουν μια δική τους επιχείρηση. Πληροφορίες διατίθενται στην ιστοσελίδα του ευρωπαϊκού έργου women@business http://www.womenatbusiness.eu.

Καινοτομία, γνώσεις, εξωστρέφεια: τα “συστατικά” της επιτυχίας

Η δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων, που θα είναι ανταγωνιστικές όχι μόνο στην εγχώρια, αλλά και στη διεθνή αγορά, είναι μία σημαντική παράμετρος, που θα συντελέσει στην οικονομική πρόοδο της χώρας, όπως επισημαίνουν φορείς υποστήριξης των νέων επιχειρηματιών. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητη η αξιοποίηση και ο συντονισμός των διαθέσιμων πόρων, που προέρχονται, κυρίως, από τα Προγράμματα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.), για τη δημιουργία καινοτόμων, ανταγωνιστικών και εξωστρεφών επιχειρήσεων.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών και σύμβουλος στο ευρωπαϊκό έργο women@business, κ. Ανδρέας Στεφανίδης, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ιδέες παράγονται καθημερινά, αλλά η υπάρχουσα οικονομική κρίση καθιστά πολλές φορές αδύνατη την άμεση υλοποίησή τους. Ο κ. Στεφανίδης αναφέρει χαρακτηριστικά: “Το πρόβλημα είναι οι οικονομικοί πόροι. Με την κρίση, η παροχή κεφαλαίου υψηλού κινδύνου για τη χρηματοδότηση μιας έξυπνης επιχειρηματικής ιδέας φαντάζει αδιανόητη”, ενώ υπογραμμίζει ότι μόνο αν συνεπενδύσουν κράτος και ιδιώτες μεγαλοεπενδυτές (τράπεζες και βιομήχανοι) στις μικρές και νέες επιχειρήσεις, υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και μείωση της ανεργίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα βασικά προβλήματα, που ταλανίζουν τον επιχειρηματικό κλάδο, είναι τόσο η έλλειψη πηγών χρηματοδότησης όσο και η γραφειοκρατία. Όπως επισημαίνει, δεν παρέχεται στους νέους επιχειρηματίες κεφάλαιο εκκίνησης υψηλού ρίσκου για την ανάπτυξη μιας πρωτότυπης επιχειρηματικής ιδέας και με αυτό τον τρόπο, δεν τεστάρονται στην αγορά ιδέες, που ενδεχομένως να απέφεραν θετικά αποτελέσματα στην οικονομία της χώρας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Γ. Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος, η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

Peristeri News

Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Peristeri News

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,6% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment