PeristeriNews.gr
Οικονομία

Άνοιξε η πλατφόρμα ρύθμισης οφειλών του ΕΦΚΑ


Σε εφαρμογή τέθηκε πριν από λίγο η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, μέσω της οποίας θα γίνεται η υποβολή αίτησης για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις.

Την πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων εγκαινίασε σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και αμέσως μετά άνοιξε για το κοινό.

Όπως εκτιμάται, η ρύθμιση θα καλύψει περίπου 1.300.000 ασφαλισμένους, ορισμένοι εκ των οποίων είναι εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν εξαιτίας των οφειλών τους προς τα ταμεία.

Στη νέα ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν τα νομικά και φυσικά πρόσωπα που έχουν οφειλές προς τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, δηλαδή προς όλα τα πρώην ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, όπως είναι τα χρέη προς τον πρώην ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ), το πρώην ΙΚΑ, το πρώην ΕΤΑΑ και τον πρώην ΟΓΑ.

Τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εγκανίασαν το πρωί η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, στα γραφεία της διοίκησης του ΕΦΚΑ.

Όπως ανέφερε η υπουργός Εργασίας, η πλατφόρμα θα ενημερώνει τον ασφαλισμένο για το πώς διαμορφώνεται η νέα οφειλή του, μετά το κούρεμα των προσαυξήσεων και το κούρεμα της βασικής οφειλής, που προβλέπεται για πρώτη φορά. «Το νέο ποσό της μειωμένης οφειλής θα μπορεί να αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. Οι προσαυξήσεις κουρεύονται κατά 85% και, εάν επιλέξουν και το κούρεμα της βασικής οφειλής, θα έχουν μείωση κατά περίπου 65% της συνολικής οφειλής τους» διευκρίνισε η υπουργός.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, ο ασφαλισμένος θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει, αν δεν θέλει το «κούρεμα» της βασικής οφειλής και θέλει να την αποπληρώσει ολόκληρη, προκειμένου να έχει υψηλότερη ανταποδοτική σύνταξη στο μέλλον.

Η διαδικασία σε απλά βήματα

Η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων εξελίσσεται σε δύο στάδια.

1ο στάδιο: Υποβολή αίτηση προσδιορισμού οφειλών έως 31/12/2018 – Επανυπολογισμού οφειλών περιόδου 1/1/2002-31/12/2016

Μετά την είσοδο στην ηλεκτρονική εφαρμογή  της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ εμφανίζονται τα πιο κάτω στοιχεία:

Στοιχεία ταυτοποίησης

  • Εμφανίζονται τα ταυτοτικά σας στοιχεία τα οποία ανασύρονται από το Μητρώο του ΕΦΚΑ. Τα στοιχεία αυτά δεν μεταβάλλονται. Σε περίπτωση που έχουν μεταβληθεί, θα πρέπει να απευθυνθείτε στις αρμόδιες Τοπικές Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή του ΕΤΕΑΕΠ.
  • Εμφανίζονται τα στοιχεία επικοινωνίας. Η συμπλήρωση των πεδίων είναι υποχρεωτική.

Παρέχεται η δυνατότητα μεταβολής και καταχώρισης νέων στοιχείων.

Στοιχεία Μητρώου

Εμφανίζονται τα Μητρώα ασφάλισης των π. Φορέων, ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ στα οποία έχετε πραγματοποιήσει εγγραφή. (Στην περίπτωση που διαφωνείτε ή επιθυμείτε συμπλήρωση, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια Τοπική Υπηρεσία του ΕΦΚΑ ή του ΕΤΕΑΕΠ και στη συνέχεια να επανέλθετε).

Ανάλυση οφειλών

Α. Οι ασφαλιστικές οφειλές μη μισθωτών ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων περιόδου 1/1/2002 έως 31/12/2016 δύναται να επανυπολογιστούν μετά από επιλογή του οφειλέτη.

Ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται ο κατώτατος βασικός μισθός άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών όπως ίσχυε κατά την 31/12/2018 (586,08€).

Οι νέες μηνιαίες εισφορές διαμορφώνονται ανά κλάδο ως εξής:

α. Σύνταξη 117,22€

β. Ασθένεια 40,73€

Αντίστοιχα, η επαναπροσδιοριζόμενη μηνιαία εισφορά για το ΕΤΕΑEΠ είναι:

α. Επικουρική ασφάλιση 41,03€

β. Εφάπαξ παροχές 23,44€

Στις περιπτώσεις οφειλών που μπορούν να επανυπολογιστούν εμφανίζονται δύο πίνακες ανά φορέα ασφάλισης.

Αντίστοιχα, για οφειλές που δεν επανυπολογίζονται εμφανίζεται ένας πίνακας ανά φορέα.

Οι πίνακες περιλαμβάνουν στοιχεία χρόνου ασφάλισης υπολογιζόμενου σε μήνες, βασική οφειλή, επιβαρύνσεις και σύνολα.

Στις επιβαρύνσεις έχει υπολογιστεί η έκπτωση που προβλέπεται, ανά περίπτωση (85% ή 100%).

Β. Εάν επιλέξετε να προωθηθούν οι οφειλές σας προς ένταξη στη νέα ρύθμιση, τυχόν προηγούμενη ενεργή ρύθμιση θα διακοπεί και τα δικαιώματα και ευεργετήματα που προέβλεπε θα απολεσθούν.

Εάν οι οφειλές σας έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση του Ν. 3869/2010 (υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα) και δεν έχει εκδοθεί οριστική δικαστική απόφαση, μπορείτε να τις εντάξετε στη νέα ρύθμιση. Για να απεικονιστούν οι οφειλές στην πλατφόρμα, θα πρέπει πρώτα να υποβάλλετε στην Τοπική Υπηρεσία ΕΦΚΑ στην οποία υπάγεστε δήλωση παραίτησης από το αρμόδιο δικαστήριο.

Εάν εκκρεμεί αίτημά σας για διαγραφή οφειλών λόγω «εύλογης» αμφιβολίας ως προς την υποχρέωση καταβολής τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν. 4554/2018, οι οφειλές σας δεν εμφανίζονται. Θα εμφανιστούν μετά την έκδοση σχετικής απόφασης.

Τυχόν οφειλές που δεν περιλαμβάνονται ή θα προκύψουν θα ενταχθούν και αυτές στη ρύθμιση με ανακαθορισμό του ποσού των δόσεων.

Γ. Οι οφειλές προς όλους τους φορείς ενδέχεται να μην εμφανίζονται ταυτόχρονα, όταν εκτελούνται εργασίες προσδιορισμού τους.

Μπορείτε να οριστικοποιήσετε το αίτημά σας με τις ήδη αναρτημένες οφειλές.

Όταν αναρτηθούν οι υπόλοιπες οφειλές, θα προωθηθούν προς ένταξη στη ρύθμιση σύμφωνα με την αρχική σας επιλογή.

Εάν επιθυμείτε να προχωρήσετε σε ρύθμιση του συνόλου των οφειλών σας, θα πρέπει να αναμένετε την ανάρτηση των υπόλοιπων οφειλών.

Πως γίνεται η υποβολή αίτησης

Με την υποβολή της αίτησης:

α. Επιλέγετε τον υπολογισμό των οφειλών σας ρυθμισμένων ή μη, με επανυπολογισμό ή χωρίς επανυπολογισμό.

β. Αποδέχεστε την προώθηση των οφειλών σας στο ΚΕΑΟ ή την αρμόδια υπηρεσία Συντάξεων (εάν έχετε υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης που εκκρεμεί) προς ένταξη στις ρυθμίσεις του Ν. 4611/2019.

2ο στάδιο: Υποβολή αίτησης ρύθμισης των οφειλών

Μετά την οριστικοποίηση του αιτήματος στο 1ο στάδιο, οι οφειλές προωθούνται κατά περίπτωση:

• Στο ΚΕΑΟ για ρύθμιση των οφειλών σας.

Στην περίπτωση αυτή πρέπει να επισκεφθείτε το σύνδεσμο του ΚΕΑΟ στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ για την υποβολή αιτήματος ένταξης στη ρύθμιση.

Παρέχεται δυνατότητα υπολογισμού ρύθμισης (αριθμού δόσεων, ποσού δόσης), έκδοσης απόφασης ρύθμισης κ.λπ.

• Στην αρμόδια Υπηρεσία Συντάξεων, εφόσον έχετε υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης το οποίο εκκρεμεί.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Peristeri News

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,6% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο

Peristeri News

Μείωση τιμών σε επτά κατηγορίες προϊόντων – Οι αυξήσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Leave a Comment