PeristeriNews.gr
Διεθνή

Άγκυρα: Η Αθήνα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα


Η Τουρκία απέρριψε σήμερα τις επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας και κατηγόρησε την Αθήνα για «παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε χθες, Τετάρτη, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ δήλωσε πως η Ε.Ε. είναι αποφασισμένη «να προστατεύσει τα σύνορά της».

Ο κ. Μπορέλ – ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα είχε επισκεφθει τις Καστανιές Έβρου και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την καστάσταση στην περιοχή και τον βαθμό ετοιμότητας των ελληνικών δυνάμεων – είπε επίσης ότι είναι καθήκον του να επισκέπτεται την Ελλάδα.

Αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση στον Έβρο, στις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών και τις εξαγγελίες της Τουρκίας για διενέργεια παράνομων γεωτρήσεων. Σημείωσε ότι μία από τις αποστολές του είναι η προάσπιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως και η οικοδόμηση ενός ελάχιστου επιπέδου διαλόγου και εμπιστοσύνης με την Άγκυρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατηγόρησε από την πλευρά του την Άγκυρα ότι άνοιξε και πάλι τα σύνορά της για να αφήσει να περάσουν μετανάστες και δήλωσε πως η τουρκική ακτοφυλακή «συνοδεύει σκάφη φορτωμένα με μετανάστες προς τα ελληνικά νησιά».

«Καλούμε την Ε.Ε. και την Ελλάδα να σεβαστούν τα δικαιώματα των μεταναστών»

Οι δηλώσεις αυτές «είναι ένα νέο παράδειγμα των προσπαθειών που αναπτύσσονται από την Ελλάδα για να καλύψει τις παραβιάσεις της των δικαιωμάτων του ανθρώπου και τα εγκλήματά της (…) Είναι ατυχές το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι συνεργός», υποστήριξε σήμερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής διπλωματίας Χαμί Ακσόι.

«Καλούμε την Ε.Ε. και την Ελλάδα να σεβαστούν τα δικαιώματα των μεταναστών αντί να διατυπώνουν κατηγορίες εναντίον της χώρας μας», πρόσθεσε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η Ελλάδα «θα πρέπει να ξυπνήσει από το όνειρό της στο οποίο πιστεύει πως μπορεί να φυλακίσει την Τουρκία στο εσωτερικό των ακτών της (…). Οφείλει να σεβαστεί τα δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα της Τουρκίας», δήλωσε ο Ακσόι.

Οι συνεχιζόμενες έκνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, τα ευρωτουρκικά και οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, θα βρεθούν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον ύπατο εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, Ζοζέπ Μπορέλ, το απόγευμα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η συνάντηση Χριστοδουλίδη – Μπορέλ θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης εργασίας που θα πραγματοποιήσει ο τελευταίος στην Κύπρο σήμερα και αύριο Πρασκευή.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, μετά το πέρας της συνάντησής τους, οι κ. Χριστοδουλίδης και Μπορέλ θα παρακαθήσουν σε διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή υπηρεσιακών αντιπροσωπειών του υπουργείου Εξωτερικών και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στη Μόσχα

Peristeri News

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Leave a Comment