PeristeriNews.gr
Διεθνή

Άγκυρα: «Επιτυχής η πρώτη νύχτα της επιχείρησης στη Συρία»


Την επιτυχία της τουρκικής επιχείρησης, η οποία συνεχίζεται κανονικά κατά τη δεύτερη ημέρα στη βορειανατολική Συρία χάρις στους Τούρκους «ηρωικούς κομάντος» ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σήμερα, αφότου η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις αμερικανικές δυνάμεις από την περιοχή ανοίγοντας ένα νέο επικίνδυνο κεφάλαιο στον 8ετή πόλεμο.

Στόχος του ΝΑΤΟϊκού συμμάχου, όπως υποστηρίζουν οι τουρκικές αρχές, είναι η δημιουργία της λεγόμενης «ασφαλής ζώνης» για την επιστροφή εκατομμυρίων προσφύγων στη Συρία. Οι παγκόσμιες δυνάμεις ωστόσο εκφράζουν τις πολύ σοβαρές ανησυχίες τους ότι η τουρκική επιχείρηση θα διογκώσει τη σύγκρουση, ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι μέσα στο χάος που θα δημιουργηθεί θα καταφέρουν να δραπετεύσουν οι κρατούμενοι του Ισλαμικού Κράτους. ‘

Σύμφωνα μάλιστα υπό τις κουρδικές δυνάμεις αρμόδιες αρχές στη βόρεια Συρία, οι τουρκικές δυνάμεις έπληξαν φυλακή «με τους ους πιο επικίνδυνους εγκληματίες τουλάχιστον 60 εθνικοτήτων».

«Οι ηρωικοί κομάντος μας που μετέχουν στην Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης συνεχίζουν να προελαύνουν ανατολικά του Ευφράτη», αναφέρει στο μήνυμά του στο Twitter το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο ανήρτησε επίσης βίντεο που δείχνει στρατιώτες να ρίχνουν ριπές μέσα στο σκοτάδι την ώρα που προχωρούν.

Συνολικά, οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας έχουν πλήξει 81 στόχους – θέσεις Κούρδων ανταρτών διεξάγοντας αεροπορικές επιδρομές και πλήγματα με πυροβολικό. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους οκτώ άμαχοι, σκοτώθηκαν την Τετάρτη και 40 τραυματίστηκαν.

Η Τουρκία θεωρεί την κουρδική πολιτοφυλακή τρομοκρατική οργάνωση λόγω της σχέσης της με τους Κούρδους μαχητές του ΡΚΚ.

Με φόντο τις τουρκικές επιχειρήσεις, το Συμβούλιο Ασφαλείας συγκαλείται σήμερα εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών, κατόπιν αιτήματος πέντε ευρωπαϊκών κρατών-μελών του Συμβουλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο. Ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι συγκαλεί έκτακτη σύνοδο το Σάββατο.

Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί μεν την τουρκική επιχείρηση «κακή ιδέα» πλην όμως φάνηκε να νίπτει τας χείρας του μπροστά σε μία ιστορικά «αναπόφευκτη σύγκρουση», αφού «Κούρδοι και Τούρκοι μάχονται επί αιώνες». Υπό το βάρος της ευθύνης που του καταλογίζεται για ό,τι επακολουθήσει, ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε ότι του αρέσουν οι Κούρδοι, αλλά υποβάθμισε το χρέος στους πρώην συμμάχους ενθυμούμενος ότι «δεν βοήθησαν τις ΗΠΑ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ούτε στη Νορμαδία».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment