• Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Όχι στην αισχροκέρδεια και την απληστία

Peristeri News
Peristeri News
Μάρτιος17/ 2020

Στις έκτακτες περιστάσεις κάποιοι επιτήδειοι επιχειρηματίες (ή οποιοιδήποτε άλλοι) προσπαθούν ανήθικα να εκμεταλλευτούν τα βάσανα και την ανησυχία του κόσμου και αρχίζουν να πωλούν ορισμένα προϊόντα σε εξωφρενικές τιμές.

Η ζωή μας, λόγω του κορονοιού, υφίσταται φρικτές υπαρξιακές ανατροπές και αυτό λέγεται δυστυχώς αισχροκέρδεια!

Έτσι, τις τελευταίες ημέρες συγκεκριμένα προϊόντα, όπως τα «ιατρικά αναλώσιμα, έχουν ανατιμηθεί!

Και μάλιστα στα παραπάνω προϊόντα περιλαμβάνονται οι μάσκες προστασίας προσώπου και τα αντισηπτικά, δηλαδή όλα εκείνα τα απαραίτητα «εργαλεία» τα οποία πρέπει να έχουν στην κατοχή τους οι άνθρωποι.

Ώστε να τηρούν τις συνθήκες υγιεινής για να αποτραπεί η περαιτέρω διάδοση του θανατηφόρου ιού στη χώρα μας!

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μια μάσκα προστασίας με βαλβίδα εκπνοής πωλείται σήμερα σε απίστευτες τιμές, από την χαμηλή τιμή που ήταν πριν από λίγες ημέρες!

Επίσης το αντισηπτικό διάλυμα που πλέον δεν έχει ούτε ετικέτα του κατασκευαστή έχει πλησιάσει δυσθεορατες τιμές!

Και τούτο, γιατί δήθεν οι τιμές σε μια οικονομία της αγοράς καθορίζονται από την προσφορά και τη ζήτηση. Αυτή είναι μια εντελώς λανθασμένη αντίληψη!

Και δεν ξέρω αν την ενστερνίζονται και κάποιοι κύκλοι της σημερινής κυβέρνησης.

Γιατί; Γιατί η ευημερία μιας κοινωνίας ως συνόλου δεν προάγεται στην πραγματικότητα από τις εξωφρενικές τιμές που επιβάλλονται σε δύσκολους καιρούς (όπως είναι αυτοί που βιώνουμε σήμερα).

Γιατί; Γιατί για τους εύπορους μεν, οι υπέρογκες τιμές για μια μάσκα προστασίας προσώπου (ή το ρύζι κλπ) μπορεί να είναι απλώς ενοχλητικές.

Όμως, για τους οικονομικά ασθενείς αυτές οι τιμές αποτελούν ένα τεράστιο πρόβλημα που μπορεί να τους οδηγήσει στο να εκτεθούν σε κίνδυνο! Ή να μη μπορούν να διατραφούν σωστά (κάτω από τις σημερινές έκτακτες συνθήκες)!

Και η χώρα μας λόγω της οικονομικής κρίσης διαθέτει ατυχώς ένα μεγάλο ποσοστό φτωχοποιημένου πληθυσμού!

Τέλος, όπως λέει και ο καθηγητής του Χάρβαρντ M.Sandel «σε δύσκολους καιρούς μια καλή κοινωνία ενώνεται! Και αντί να επιζητούν τη μεγιστοποίηση του κέρδους, οι άνθρωποι νοιάζονται ο ένας για τον άλλο».

Εσείς εδώ σ’ αυτόν τον τόπο θα τα πάρετε μαζί σας στον τάφο;

Ετικέτες: