• Δευτέρα, 12 Απρίλιος, 2021

Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια: Όλα όσα πρέπει να ξερετε

Peristeri News
Peristeri News
Δεκέμβριος12/ 2011

Προφυλαχτείτε πριν η αιμοκάθαρση χτυπήσει την πόρτα.

Ως γνωστόν, ο διαβήτης, η υπέρταση και τα κληρονομικά νοσήματα είναι οι βασικότεροι παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση νεφρικής ανεπάρκειας. Επίσης, μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν τα άτομα που κάνουν κατάχρηση αναλγητικών φαρμάκων και ουσιών. Η προοδευτική επιδείνωση της νόσου καταλήγει σε νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου.

ΑΓΝΟΙΑ

Η δυσλειτουργία των νεφρών συνήθως δεν εμφανίζει συμπτώματα, γι’ αυτό και οι περισσότεροι ασθενείς που πάσχουν από ήπια νεφρική ανεπάρκεια δεν το γνωρίζουν.

Ο μόνος τρόπος για να ενημερωθεί κάποιος για την καλή ή την κακή λειτουργία των νεφρών του είναι να ζητήσει ιατρική συμβουλή και να υποβληθεί σε εξετάσεις αίματος, ούρων και υπερηχογράφημα νεφρών.

Σε νεφρική ανεπάρκεια μπορούν να οδηγήσουν και ορισμένα κληρονομικά νοσήματα, όπως τα πολυκυστικά νεφρά και η κυστική μυελική νόσος.

Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό νεφρικής ανεπάρκειας θα πρέπει να εξετάζοντται συστηματικά από τον γιατρό τους.

ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΑ ΝΕΦΡΑ

Για να κατανοήσουμε τα παραπάνω είναι χρήσιμο να ξέρουμε πώς λειτουργούν τα νεφρά: ο ρόλος των νεφρών στη λειτουργία του οργανισμού είναι η απομάκρυνση των άχρηστων ουσιών και υγρών μέσω των ούρων, αλλά και η ρύθμιση των σωματικών υγρών και της αρτηριακής πίεσης, μέσω της ορμόνης ερυθροποιητίνης που παράγουν.

Επίσης, βοηθούν στον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, δηλαδή προφυλάσσουν από αναιμία και παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση σε φυσιολογικά επίπεδα ορισμένων ουσιών όπως το νάτριο, το κάλιο, το ασβέστιο και ο φώσφορος.

«Οταν είναι κανείς σε τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας, στο αίμα μαζεύονται καθημερινά άχρηστες και βλαβερές ουσίες (ουρία, κρεατινίνη, κ.ά) και νερό, τις οποίες οι νεφροί πλέον δεν μπορούν να απομακρύνουν από τον οργανισμό, ενώ παράλληλα δεν παράγονται από αυτούς χρήσιμες ουσίες που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας.

Με την αιμοκάθαρση μεταφέρονται άχρηστες ουσίες που παράγονται καθημερινά στον οργανισμό των νεφροπαθών διαμέσου φίλτρων και φεύγουν από το σώμα, ενώ παράλληλα χρήσιμες ουσίες περνούν από το διάλυμα της κάθαρσης προς τον νεφροπαθή.

Οι φλέβες του αρρώστου που έχει τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας είναι πολύ μεγάλης σημασίας για την επιβίωσή του. Θα μπορούσε να λεχθεί ότι αυτές είναι ισάξιες με τα μάτια του, αφού από την ύπαρξή τους θα εξαρτηθεί το πόσο θα ζήσει με τεχνητό νεφρό.

Υπάρχουν δύο ειδών νεφρικές ανεπάρκειες.

Στην οξεία νεφρική ανεπάρκεια, που μπορεί να συμβεί από κάποιο τραυματισμό, τα νεφρά μπορεί να σταματήσουν να δουλεύουν για λίγο και μετά να επανέλθουν μερικώς ή ολικώς.

Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι μια αναπτυσσόμενη κατάσταση κατά την οποία τα νεφρά καταστρέφονται ανεπανόρθωτα μέσα σε μια μακρά χρονική περίοδο.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Πολλά μπορούν να προληφθούν αν δώσουμε σημασία στα πρώτα συμπτώματα:

– Αδυναμία, υπνηλία, εύκολη κούραση.
– Μειωμένη όρεξη και περίεργη γεύση του φαγητού.
– Φαγούρα.
– Μείωση της ποσότητας των ούρων ή ανάγκη για ούρηση τη νύχτα.
– Ναυτία και εμετοί.
– Χρωμάτωση και ευκολότερη δημιουργία μωλώπων.
– Μειωμένη σεξουαλική λειτουργία.
– Ανώμαλη συσσώρευση υγρών στα πόδια και στους αστραγάλους.
– Δυσκολία στην αναπνοή.
– Πόνοι στο στήθος.
– Κράμπες και σπασμοί.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ

– Τακτικός έλεγχος -τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο- των ούρων για λεύκωμα.
– Τακτικός έλεγχος για ουρία και κρεατινίνη αίματος
– Αποφυγή λήψης αναλγητικών και άλλων φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή.
– Διακοπή καπνίσματος.
– Περιορισμός κατανάλωσης αλατιού (2-3 κουταλάκια του καφέ ημερησίως).
– Ιδανικό σωματικό βάρος.
– Υγιεινή διατροφή.
– Συχνή άσκηση.

ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ: Δοκιμάζονται φορητή συσκευή και νέο φάρμακο

Λύτρωση για εκατοντάδες χιλιάδες νεφροπαθείς σε όλον τον κόσμο αναμένεται να αποτελέσει η υπόσχεση της νανοτεχνολογίας ότι τα επόμενα χρόνια μια συσκευή, που ήδη δοκιμάζεται σε ασθενείς, σε μέγεθος μικρής τσάντας θα επιτρέπει αιμοκάθαρση, ενώ ο ασθενής εκτελεί τις καθημερινές δραστηριότητές του.

Η μέθοδος ξεκίνησε από τη γειτονική Ιταλία και ήδη δοκιμάζεται σε διάφορα κέντρα της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

«Δεν είμαστε ίσως πολύ μακριά από τη στιγμή που οι νεφροπαθείς θα κάνουν αιμοκάθαρση, ενώ θα βαδίζουν ή θα ασκούν το επάγγελμά τους χάρη σε μικροσκοπικές, βιοσυμβατές, φορητές, συνεχούς λειτουργίας συσκευές που θα προσομοιάζουν σ
ε φυσιολογικό νεφρό» δηλώνει ο δρ. Χρήστος Ιατρού.

Τέρμα στην ανάγκη για αιμοκάθαρση αναμένεται να βάλει και ένα νέο φάρμακο που θα περιορίσει την ανάγκη μεταμόσχευσης.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, το νέο φάρμακο εκτός του ότι έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα, δεν έχει και παρενέργειες. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως αυτό το φάρμακο, μόνο στον πρώτο χρόνο της κυκλοφορίας του θα κάνει πωλήσεις άνω των δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.