• Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2020

Χοιρινό με σέλινο (φρικασέ)

Avatar
Peristeri News
Ιανουάριος21/ 2018

Κλασσικό αγαπημένο φαγητό, για Κυριακάτικο τραπέζι και όχι μόνο, αφού περιέχει κρέας αλλά και χορταρικά που ενώνονται με το υπέροχο αυγολέμονο, χαρίζοντας τους νοστιμιά και λεμονάτη γεύση.

Υλικά

1 κιλό κρέας χοιρινό (προτιμότερο από σπάλα), σε μικρές μερίδες
1,5 κιλό σέλινο, καθαρισμένο από τα πολύ χοντρά κοτσάνια, σε κομμάτια 5 εκ.
Μισό φλ. τσαγ. ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια, σε καρέ
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3 αυγά
χυμός από 1-2 λεμόνια (ανάλογαμε το πόσο ξινό το θέλουμε)

Εκτέλεση

– Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος. Τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά από την κάτω πλευρά, να ξεκολλάνε και να γυρίζουν εύκολα. Τα σοτάρουμε και από την άλλη πλευρά και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσει και να ξανθύνει.

– Ανακατεύουμε καλά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να σκεπαστεί το κρέας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά, μέχρι να γίνει το κρέας.

– Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ζεματίζουμε το σέλινο για 2-3 λεπτά, να καμφθεί η δριμεία γεύση του.

– Σουρώνουμε και μεταφέρουμε το σέλινο μέσα στην κατσαρόλα με το κρέας και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, μέχρι να γίνει το σέλινο και σχεδόν να δέσουν τα υλικά.

– Σε δύο μπολ χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια (με το σύρμα ή το μίξερ χειρός) μέχρι να γίνουν μια ελαφριά μαρέγκα. Προσθέτουμε σταδιακά τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα, ενώ στο τέλος ενσωματώνουμε στο μείγμα και το χυμό του λεμονιού με σταθερή ροή.

– Σβήνουμε τη φωτιά και με μια κουτάλα παίρνουμε λίγο-λίγο από το ζουμί της κατσαρόλας και το ρίχνουμε στο αυγολέμονο πολύ αργά, ανακατεύοντας.

– Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, ώστε το αυγολέμονο να ζεσταθεί αρκετά. Προσθέτουμε στο φαγητό το αυγολέμονο και ανακινούμε την κατσαρόλα για να πάει παντού. Αποσύρουμε από τη φωτιά και δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο.

Ετικέτες: ,