• Τρίτη, 18 Φεβρουάριος, 2020

Τσαβούσογλου: Πολιτικά τα εμπόδια στη σχέση Τουρκίας – Ε.Ε.

Peristeri News
Μάιος25/ 2017

Για την Τουρκία η Ευρώπη παραμένει στρατηγικός στόχος, ωστόσο υπάρχουν τόσο αμφιβολίες όσο και ενδοιασμοί, τονίζει σε συνέντευξή του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.

«Πρόκειται για αναμονή η οποία διαρκεί 60 χρόνια, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται εδώ και 12, πετύχαμε το άνοιγμα 18 κεφαλαίων, ωστόσο λείπουν ακόμη και άλλα και θα θέλαμε πλέον να μάθουμε τι πραγματικά σκέπτεται η Ευρώπη σε ό,τι αφορά την ένταξη της Τουρκίας», συμπληρώνει ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Ο κ. Τσαβούσογλου προσθέτει ότι «τα εμπόδια δεν είναι τεχνικής, αλλά πολιτικής φύσης, δεν συνδέονται μόνον με το Κυπριακό, αλλά και με το ότι άλλες, εχθρικές χώρες καταφέρνουν και επηρεάζουν τις πολιτικές της Ε.Ε. Εμείς υιοθετήσαμε εποικοδομητική στάση και σε αντάλλαγμα αναμένουμε ειλικρίνεια, εντιμότητα και απάλειψη των διπλών κριτηρίων».

Σε ερώτηση σχετικά με την δυνατότητα επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών προσθέτει: «Για ποιο λόγο στην Τουρκία άρχισε η συζήτηση σχετικά με την θανατική ποινή; Η Ευρώπη, αντί να προσπαθήσει να καταλάβει τις σχετικές δυναμικές – το τραύμα που έζησε ο τουρκικός λαός και το έθνος στο σύνολό του, μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου – προτίμησε να μετατρέψει τη συζήτηση για τη θανατική ποινή σε μια άσκηση κριτικής και σε στοιχείο απειλής για τις επόμενες φάσεις της διαδικασίας ένταξης».

Σε σχέση, τέλος, με τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογραμμίζει ότι «η συμφωνία που πετύχαμε τον Μάρτιο του 2016 ενίσχυσε σίγουρα την συνεργασία μας. Σημειώθηκε μείωση που αγγίζει σχεδόν το 99% σε ό,τι αφορά την παράτυπη μετανάστευση προς τα ελληνικά νησιά, άρα ένα απτό αποτέλεσμα. Και για τη συμφωνία επανεισδοχής, από την πλευρά μας, δεν βλέπουμε κάποιο πρόβλημα: χάρη στην εντατικοποίηση των μέτρων που εφαρμόζει η Τουρκία κατά της παράτυπης μετανάστευσης, πολλοί είναι αυτοί που δεν ξεκινούν τον διάπλου».

Ο ίδιος σημειώνει τέλος ότι «δεν έγινε ακόμη πράξη η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες» και ότι «η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της».