• Σάββατο, 4 Ιουλίου, 2020

Τριήμερη επίσκεψη Ομπάμα στο Βιετνάμ

Avatar
Peristeri News
Μάιος23/ 2016

Tην τριήμερη επίσκεψή του στο Βιετνάμ άρχισε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της «στρατηγικής αναδιάρθρωσης» στην Ασία.

Στο επίκεντρο του διπλωματικού ενδιαφέροντος βρίσκονται ζητήματα αμυντικών προμηθειών προς την ασιατική χώρα, με στόχο την ενίσχυση της αμυντικής μηχανής της, σε μια περίοδο κλιμακούμενης έντασης στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Την περίοδο που προηγήθηκε της επίσκεψης μονοπώλησαν οι συζητήσεις στην Ουάσιγκτον σχετικά με την άρση του εμπάργκο που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ για τις πωλήσεις όπλων στο Βιετνάμ, προκειμένου η ασιατική χώρα ν’ αποκτήσει πρόσβαση στη σύγχρονη αμερικανική αμυντική τεχνολογία.

Μερική άρση των περιορισμών έγινε το 2014, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι η ολοκληρωτική άρση του εμπάργκο, θ’ αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική θέση των ΗΠΑ, έναντι ζητημάτων που σχετίζονται με το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Βιετνάμ.

Ωστόσο, αρκετοί Αμερικανοί σύμβουλοι υποστηρίζουν την περαιτέρω άρση του εμπάργκο ώστε η Ουάσιγκτον να δείξει πρακτική υποστήριξη στην προσπάθεια που κάνει το Βιετνάμ, προκειμένου να ενισχύσει την αποτρεπτική αμυντική ικανότητα του, έναντι της Κίνας.