• Κυριακή, 23 Φεβρουάριος, 2020

Τρία νοσοκομεία επλήγησαν από βομβαρδισμούς στη Συρία

Peristeri News
Ιούλιος05/ 2019

Τουλάχιστον τρία νοσοκομεία, σε περιοχές υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, επλήγησαν χθες από αεροπορικές επιδρομές, όπως γνωστοποίησαν μια ΜΚΟ και ένα στέλεχος βρετανικού φιλανθρωπικού ιδρύματος.

«Το νοσοκομείο στο Καφρ Ναμπλ λειτουργεί (…) υπογείως, διότι είχε ήδη υποστεί βομβαρδισμό», εξήγησε ο Φάντι Νταΐρι, στέλεχος του βρετανικού ιδρύματος Hand-in-Hand, το οποίο λειτουργεί το νοσοκομείο, που έχει χρηματοδοτηθεί από τη Γερμανία. Το νοσοκομείο Καφρ Ναμπλ, γνωστό και ως «Orient», βρίσκεται στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ.

Σύμφωνα με το στέλεχος του ιδρύματος, το νοσοκομείο χτυπήθηκε από τρεις αυτοσχέδιες βόμβες – «βαρέλια με εκρηκτικά» – και κατόπιν ένας βράχος έπεσε πάνω στην είσοδό του, που υπέστη μεγάλη ζημιά.

Ο Νταΐρι διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των μελών του προσωπικού του νοσοκομείου. Οι εγκαταστάσεις του έχουν έκταση 1.800 τετραγωνικών μέτρων και διαθέτουν τρία χειρουργεία, διευκρίνισε ο ίδιος. Το ίδρυμα Hand-in-Hand («Χέρι με Χέρι»), που ιδρύθηκε το 2011, λειτουργεί συνολικά οκτώ υποδομές υγείας στο έδαφος της Συρίας.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι άλλα δύο νοσοκομεία στοχοθετήθηκαν από αεροσκάφη στην επαρχία Ιντλίμπ. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ένα νοσοκομείο βρίσκεται στη Χας, ένα στο Χαν Σεϊχούν και ένα στην Κφαρ Ναμπλ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 25 δομές υγείας και 45 σχολεία έχουν υποστεί ζημιές από αεροπορικούς βομβαρδισμούς από τα τέλη του Απριλίου στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ και στο βόρειο τμήμα της γειτονικής επαρχίας Χάμα.

Η συριακή Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε επίσης και άλλους τομείς στην Κφαρ Ναμπλ, στο Χαν Σεϊχούν και στη Χας, με αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία επίσης διεξήγαγε επιδρομές στο νότιο τμήμα της Ιντλίμπ, κατά την ίδια ΜΚΟ.

Την επαρχία Ιντλίμπ κατά το μεγαλύτερο μέρος της κατέχει η τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα), που ελέγχει επίσης, μαζί με άλλες οργανώσεις ανταρτών, τομείς των γειτονικών επαρχιών του Χαλεπιού, της Χάμας και της Λαττάκειας. Οι επαρχίες αυτές κατά το μεγαλύτερο μέρος τους ελέγχονται από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Από τα τέλη του Απριλίου, η Δαμασκός και η Ρωσία έχουν κλιμακώσει τους βομβαρδισμούς στην Ιντλίμπ και τα περίχωρά τους. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 500 και πλέον αμάχους κι έχουν εκτοπίσει περίπου 330.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, DPA

Ετικέτες: ,