• Σάββατο, 15 Αυγούστου, 2020

Το εξώφυλλο του «Τime» προκαλεί αντιδράσεις

Avatar
Peristeri News
Μάρτιος19/ 2016

Το νέο τεύχος της διεθνούς έκδοσης του γνωστού περιοδικού ΤΙΜΕ έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και ανταλλαγής διαφορετικών απόψεων με την τολμηρότητα του θέματος και τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζεται.

Στην φωτογραφία εμφανίζεται μία γυναίκαι από το ευρισκόμενο σε εμφύλιο Νότιο Σουδάν η οποία υπήρξε θύμα βιασμού και πλέον είναι σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Την εικόνα έχει τραβήξει η γνωστή φωτογράφος Λίντσεϊ Αντάριο, η οποία υπήρξε και αυτή θύμα σεξουαλικής επίθεσης όταν βρέθηκε αιχμάλωτη του στρατού της Λιβύης το 2011.

Όπως λέει η ίδια η φωτογράφος, η γυναίκα με το όνομα Αγιάκ είχε βιαστεί πολλές φορές από αρκετούς στρατιώτες κατά την διάρκεια του εμφύλιου πολέμου στο Νότιο Σουδάν. Την εποχή που φωτογραφήθηκε από την Αντάριο ήταν στον ένατο μήνα της κύησης.

Το εξώφυλλο αυτό προκάλεσε αρκετές -και έντονες- αντιδράσεις από το αναγνωστικό κοινό του περιοδικού, οι οποίοι μέσω των social media κατηγορούν τους διευθυντές του ότι χρησιμοποίησαν αυτή την εικόνα για να προκαλέσουν χωρίς λόγο.

Από την άλλη, αρκετοί -ανάμεσά τους και ο διευθυντής του National Geographic Patrick Witty- υποστήριξαν την επιλογή του περιοδικού, υποστηρίζοντας ότι μόνο η δύναμη μιας τέτοιας εικόνας μπορεί να συγκινήσει το αναγνωστικό κοινό που αγνοεί την σημαντική αυτή παράμετρο των πολέμων όχι μόνο στην Αφρική αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Η ίδια η φωτογράφος, σε ένα ξεχωριστό άρθρο της στο περιοδικό, λέει ότι είναι πάντα ιδιαίτερα δύσκολο να καλύψει κανείς ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως είναι ο βιασμός, και μάλσιτα σε ένα εξώφυλλο.

«Περάσαμε πολλές ώρες μαζί με την Αγιάκ» λέει, «συζητήσαμε τις λεπτομέρειες της φωτογράφισης και τελικά δέχθηκε να αποτελέσει το πρόσωπο όλων των γυναικών που περνάνε από αυτή την εξαιρετικά απάνθρωπη κατάσταση».

Όπως υποστηρίζει η Αντάριο, η φωτογράφιση αποτέλεσε μία μοναδική ευκαιρία να ξαναπάρει πίσω όσα της έκλεψαν οι βιαστές της: την ομορφιά και την αξιοπρέπειά της.

Ετικέτες: ,