• Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2020

Τα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα των τεστ στην Κίνα

Avatar
Peristeri News
Απρίλιος24/ 2020

Ο Χε Σιμίνγκ είναι έμπορος από τη Βουχάν. Δεν έχει ιδέα, υποστηρίζει, ούτε πώς κόλλησε τη νόσο Covid-19 ούτε γιατί δεν βρέθηκε θετικός στα διαγνωστικά τεστ στα οποία υποβλήθηκε επανειλημμένως. Το βέβαιο είναι πως δεν είναι ο μοναδικός στην Κίνα και σε άλλες χώρες. Η ακρίβεια των διαγνωστικών τεστ εγείρει ανησυχίες, πολύ δε περισσότερο σε μία περίοδο που οι αρχές σε όλο τον κόσμο θεωρούν τη συγκεκριμένη εξέταση κλειδί για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η περίπτωση του Χε Σιμίνγκ είναι χαρακτηριστική. Αν και είχε έντονη δύσπνοια από τον Φεβρουάριο, οι γιατροί τού έλεγαν ότι δεν είναι ασθενής με τον νέο κορωνοϊό. Είχε διαγνωστεί τρεις φορές αρνητικός στον Covid-19 και η γυναίκα του ήταν καλά. Η κατάστασή του ωστόσο ήταν ανησυχητική και οι αρχές τον έθεσαν σε καραντίνα.

Στα τέλη Μαρτίου διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Βουχάν για περαιτέρω εξετάσεις, μεταξύ των οποίων και αντισώματα. Αυτή τη φορά διαγνώστηκε θετικός. Επιτέλους ήταν σαφές γιατί αισθανόταν τόσο άσχημα. «Νόμιζα ότι θα πεθάνω», υποστηρίζει.

Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό παγκοσμίως και περίπου 177.000 έχουν πεθάνει, σύμφωνα τον απολογισμό του Reuters.

Η Βουχάν, η εστία της πανδημίας, έχει καταγράψει 50.333 κρούσματα και 3.869 θανάτους έως τις 21 Απριλίου.

Οι εξετάσεις νουκλεϊνικού οξέος, είναι ο κύριος τρόπος ανίχνευσης των κρουσμάτων. Οι εξετάσεις είναι δεν είναι εύκολες στη διαχείριση, εξηγούν οι ειδικοι, επισημαίνοντας ότι λάθη συμβαίνουν, όπως όταν για παράδειγμα λαμβάνεται πολύ μικρό δείγμα.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει συνολική εικόνα για το ποσοστό των εσφαλμένων αποτελεσμάτων. Μία έρευνα Κινέζων γιατρών τον Φεβρουάριο σε δείγμα 213 ασθενών έδειξε ψευδές αρνητικό αποτέλεσμα σε ποσοστό 30%. Σύμφωνα επίσης με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις ασθενών που είχαν αρχικά αρνητικά αποτελέσματα και τελικά διαγνώστηκαν θετικοί.