• Πέμπτη, 28 Μαΐου, 2020

Συρία: Βουλευτικές εκλογές στις 13 Απριλίου

Avatar
Peristeri News
Μάρτιος04/ 2020

Στις 13 Απριλίου θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2016 το κόμμα του Μπάαθ και οι σύμμαχοί του κέρδισαν την πλειοψηφία των 250 εδρών στην Εθνοσυνέλευση.

Η συριακή αντιπολίτευση χαρακτήρισε τότε «φάρσα» τις εκλογές εκείνες, τις δεύτερες που διοργανώθηκαν από την αρχή του πολέμου. Ο ΟΗΕ αρνήθηκε να τις αναγνωρίσει και θεωρήθηκαν «παράνομες» από δυτικές χώρες.

Σύμφωνα με το συριακό Σύνταγμα, οι βουλευτικές εκλογές πρέπει να διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια.

Το κόμμα Μπάαθ κυβερνά στη Συρία από το 1963. Για πρώτη φορά το 2012, η Δαμασκός αποδέχθηκε οι υποψήφιοι που δεν ανήκουν στο Μπάαθ να μπορούν να θέτουν υποψηφιότητα στις εκλογές.

Σχεδόν εννέα χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου, η συριακή κυβέρνηση, με τη στήριξη της Ρωσίας, έχει επεκτείνει τον έλεγχό της σε πάνω από το 70% της επικράτειας της χώρας έπειτα από διαδοχικές στρατιωτικές νίκες εναντίον ανταρτών και τζιχαντιστών.

Ορισμένες περιοχές, ωστόσο, βρίσκονται πέρα από τον έλεγχο της Δαμασκού, περιλαμβανομένης της επαρχίας Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες ανάμεσα στο καθεστώς και τη Μόσχα από τη μία πλευρά και τους τζιχαντιστές και τους αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία από την άλλη.

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: ,