• Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Συρία: Βίαιη καταστολή αντικυβερνητικής διαδήλωσης

Peristeri News
Peristeri News
Απρίλιος15/ 2011

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας χρησιμοποίησαν γκλομπ και δακρυγόνα για να εμποδίσουν χιλιάδες διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν πορεία από πολλές συνοικίες της Δαμασκού για να φτάσουν στην πλατεία Αμπασίντ, της πρωτεύουσας.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας χρησιμοποίησαν γκλομπ και δακρυγόνα για να εμποδίσουν χιλιάδες διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν πορεία από πολλές συνοικίες της Δαμασκού για να φτάσουν στην πλατεία Αμπασίντ, της πρωτεύουσας.

“Μέτρησα 15 λεωφορεία που μετέφεραν άνδρες της μουχαμπαράτ (αστυνομικούς της ασφάλειας). Πήγαν στους δρόμους βόρεια της πλατείας και κυνηγούσαν τους διαδηλωτές φωνάζοντας ‘θέλετε ελευθερία; Θα σας την δώσουμε'”, όπως δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας που συνόδευσε τους διαδηλωτές από το προάστιο Χαράστα επεσήμανε ότι χιλιάδες άνθρωποι φώναζαν “ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος” και έσκισαν πολλές αφίσες του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Δεκάδες χιλιάδες Σύροι διαδήλωσαν σήμερα σε όλη τη χώρα εναντίον του καθεστώτος παρά την απελευθέρωση των διαδηλωτών που είχαν συλληφθεί από την αρχή του κινήματος της αμφισβήτησης πριν ένα μήνα και παρά το διορισμό χθες νέας κυβέρνησης η οποία υπόσχεται να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Το επίσημο πρακτορείο Sana μετέδωσε ότι “περιορισμένες και ειρηνικές συγκεντρώσεις” πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη Συρία, στη διάρκεια των οποίων ακούστηκαν συνθήματα “υπέρ της Συρίας, της ελευθερίας και αποτίσθηκε φόρος τιμής στους μάρτυρες χωρίς να παρέμβουν οι δυνάμεις ασφαλείας”.

Παράλληλα η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον απαίτησε σήμερα από την Συρία να σταματήσει την άσκηση πιέσεων κατά των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών, και ζήτησε να ικανοποιηθούν οι δημοκρατικές επιθυμίες των πολιτών της χώρας.

“Καλούμε τις συριακές αρχές για μια ακόμα φορά να απέχουν από κάθε βία κατά του λαού”, ανέφερε η κ. Κλίντον μιλώντας στον Τύπο από το Βερολίνο στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ που διεξήχθη στην γερμανική πρωτεύουσα.

“Η κυβέρνηση της Συρίας δεν έχει απαντήσει στις νόμιμες απαιτήσεις του συριακού λαού. Είναι πια καιρός η συριακή κυβέρνηση να σταματήσει την άσκηση πιέσεων κατά των πολιτών και να αρχίσει να ικανοποιεί τις επιθυμίες τους”, πρόσθεσε η κ. Κλίντον.

Σημειώνετια ότι στη Συρία από τις 15 Μαρτίου γίνονται καθημερινά διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ που βρίσκεται στην εξουσία από το 2.000. Οι διαδηλώσεις διαλύονται δια της βίας από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης που μέχρι στιγμής έχουν στερήσει τη ζωή σε περίπου εκατό πολίτες, σύμφωνα με εκπροσώπους ανθρωπιστικών οργανώσεων.