• Πέμπτη, 28 Μαΐου, 2020

Συνεχίζεται η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό

Avatar
Peristeri News
Δεκέμβριος20/ 2010

Συνεχίζεται, για τρίτη ημέρα, σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2011.

Συνεχίζεται, για τρίτη ημέρα, σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2011. Η αυλαία της πενθήμερης συζήτησης άνοιξε το Σάββατο, με τις τοποθετήσεις των γενικών και ειδικών εισηγητών από όλα τα κόμματα, με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται του νέου προϋπολογισμού και την αντιπολίτευση να τον χαρακτηρίζει “εικονικό”.

Την αυλαία της συζήτησης θα κλείσει λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενώ στις 12.00 ακριβώς θα αρχίσει η φανερή ονομαστική ψηφοφορία, που είθισται να χαρακτηρίζεται και ως παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

«Δεν έχουμε πουλήσει την ψυχή μας» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στην ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2011, προσθέτοντας πως η ακολουθούμενη πολιτική, είναι η μόνη που μπορεί – παρά τα όποια λάθη ενδεχομένως υπήρξαν – να σώσει την ελληνική οικονομία από τη χρεοκοπία. Παράλληλα, ωστόσο, ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτίμησε πως όσες προσπάθειες κι αν καταβάλλει η Ελλάδα, η τελική επιτυχία της θα εξαρτηθεί από την ανάκαμψη και προστασία της ευρωζώνης, και γι’ αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, τόνισε, η αναβάθμιση της εικόνας και του κύρους της Ελλάδας, προκειμένου να μπορεί να συμμετέχει με τον δικό της λόγο, στις κρίσιμες ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Δεκανίκι μιας εθνικής προσπάθειας που έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα μας μέχρι να σταθεί ξανά στα πόδια της, χαρακτήρισε το Μνημόνιο η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του νέου κρατικού προϋπολογισμού.

«Ο λόγος μας είναι λόγος ευθύνης και η πράξη μας χρήσιμη. Μπορεί να γεννά και δυσαρέσκειες, αλλά ωφελούν τον κοινό σκοπό», τόνισε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας μιλώντας επί του προϋπολογισμού, ενώ προέτρεψε «με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, οφείλουμε υπαγάγοντας το μερικό στο συνολικό, το κλαδικό και συντεχνιακό στο δημόσιο και κοινωνικό, να πετύχουμε να κερδίζει η χώρα».

Ο προϋπολογισμός του 2011 είναι ένα ακόμη λιθαράκι στο αδιέξοδο, που οδήγησε η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, και για αυτό δεν είναι δεκτός από εμάς», τόνισε απαντώντας στον υπουργό Οικονομικών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Την τελευταία φράση από την ομιλία του υπουργού Οικονομικών ότι «δεν λογοδοτεί η κυβέρνηση σε κανέναν παρά μόνον στην κοινωνία, όπου είναι και η ψυχή μας » επέλεξε για να σχολιάσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας στην ομιλία του επί του προϋπολογισμού.

Ο βουλευτής έκρινε ότι ο υπουργός μάλλον από τύψη είπε την κουβέντα αυτή, «για να διασκεδάσει τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την εντολή γα υπογραφή του μνημονίου.

Ο κ. Τζαβάρας έκρινε ότι «ο υπουργός δεν διαχειρίστηκε με την απαιτούμενη δημοκρατική ευπρέπεια την υπόθεση αυτή», πρώτον, γιατί με την υπογραφή του η Ελλάδα παραιτείται αμετακλήτως από όλες τις ασυλίες της για σειρά ζητημάτων, κάτι που επισημαίνει και ο συνταγματολόγος Γ. Κασσιμάτης, πρώην νομικός σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο επικαλέστηκε ο βουλευτής. Και δεύτερον, γιατί με την υπαγωγή της δανειακής σύμβασης στο αγγλικό δίκαιο, παρέχεται το δικαίωμα στους δανειστές να παραχωρούν σε τρίτους, πιθανόν ξένη εχθρική χώρα, ή σε φορείς της αγοράς τα δικαιώματα που έχουν έναντι της σύμβασης που έχουν υπογράψει.

Ως το τίμημα που πληρώνει το ΠΑΣΟΚ για “εκείνο το αλήστου μνήμης “λεφτά υπάρχουν“”, χαρακτήρισε τον υπό ψήφιση προϋπολογισμό ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος.

Έντονη κριτική κατά της κυβέρνησης καθώς και όλων των κομμάτων που στηρίζουν, όπως είπε, το «χρεοκοπημένο καπιταλιστικό σύστημα που κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος», άσκησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Τη δημιουργία μιας Επιτροπής Λογιστικού Προσδιορισμού και Ελέγχου του Δημοσίου Χρέους που θα απαρτίζεται από γνώστες και αδιαμφισβήτητα αξιόπιστους, κατά τα πρότυπα του Ισημερινού, όπου διέγραψαν ένα μέρος του χρέους τους, πρότεινε εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Α. Ροντούλης.

Ενοχλημένος με τον υπουργό Οικονομικών και την εισήγησή του, εμφανίστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας, υπενθυμίζοντας πως το καταναλωτικό μοντέλο ανάπτυξης που αφορίζει σήμερα ο υπουργός, η Αριστερά το στηλιτεύει
τα τελευταία είκοσι χρόνια, από την εποχή της εισαγωγής του “με το δόγμα Σημίτη-Χριστοδουλάκη”.

Την ανάγκη σαρωτικών διαρθρωτικών αλλαγών σε όλα τα επίπεδα επισήμανε η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη (επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας) κατά την ομιλία της επί του κρατικού προϋπολογισμού 2011, ενώ ταυτόχρονα εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και εναντίον της Αριστεράς.

Αντιδρώντας στον νέο προϋπολογισμό, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ εξήγγειλαν για την ερχόμενη Τετάρτη στάση εργασίας από τις 12.00 ως τις 3.00 το μεσημέρι. Επίσης, τις ώρες αυτές θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος. Στάση εργασίας κήρυξε η ΟΛΜΕ για την Τετάρτη με στόχο να συμμετάσχουν και οι εκπαιδευτικοί στη συγκέντρωση.