• Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021

Συνεχίζει να στηρίζει Ελλάδα ο Σαπέν

Peristeri News
Peristeri News
Φεβρουάριος02/ 2015

Τις ελληνικές θέσεις χρειάστηκε να υπερασπισθεί ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Europe1.

Τις ελληνικές θέσεις χρειάστηκε να υπερασπισθεί ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Europe1.

Αρχικά ρωτήθηκε αν εξήγησε στον Γιάνη Βαρουφάκη ότι «θα πρέπει χωρίς πολλά λόγια να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους». Όταν προσπάθησε να εξηγήσει ότι το χρέος δεν είναι το μοναδικό θέμα για την Ελλάδα, που έχει χάσει τελικά το 25% του ΑΕΠ, ο δημοσιογράφος τον διέκοψε με το ερώτημα «ποιος φταίει» για την κατάσταση αυτή.

Ο υπουργός αναγνώρισε ότι πρώτα από όλα το φταίξιμο είναι της Ελλάδας και όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν, αλλά πρόσθεσε ότι η χώρα τώρα «έχει μια νέα πλειοψηφία που έχει ορισμένες δεσμεύσεις και είναι φυσικό το να θέλει να τις τηρήσει, θα πρέπει όμως συγχρόνως να προχωρήσει και να εκμοντερνισθεί».

Σε νέο ερώτημα του δημοσιογράφου για το εάν εξήγησε στον Έλληνα ομόλογό του ότι δεν υπάρχει περίπτωση διαγραφής του χρέους, ο κ. Σαπέν ανέφερε ότι δεν πρόκειται για ένα χρέος προς τις χρηματαγορές. Όπως είπε, πρόκειται για ένα χρέος προς τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, «είναι επομένως νόμιμο όλες οι κυβερνήσεις και η Γαλλία, να πούμε ότι δεν αποδεχόμαστε τη μεταφορά του βάρους του ελληνικού χρέους από τους Έλληνες φορολογούμενους στους Ευρωπαίους».

«Γιατί επομένως λέτε ότι 320 δισ. είναι ένα θέμα ανάμεσα στα άλλα;» ρώτησε ο δημοσιογράφος προσθέτοντας: «Και εάν η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και ίσως ακόμα η Γαλλία έλεγαν ότι και τα δικά τους χρέη είναι ένα θέμα ανάμεσα στα άλλα, να τα διαγράψουμε;».

«Διότι δεν είναι της ίδιας φυσιογνωμίας» απάντησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι «175% του ΑΕΠ είναι δυσβάσταχτο για την Ελλάδα και δημιουργεί μια ιδιαιτερότητα».

«Είναι επομένως φυσικό το να μιλούμε γι’ αυτό. Διότι η αποπληρωμή του χρέους είναι ένα θέμα, οι τρόποι αποπληρωμής όμως είναι ένα άλλο θέμα, που αφορά όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα την Ευρωζώνη» εξήγησε.

«Ζητήσατε από τον κ. Βαρουφάκη, όπως ο κ. Σουλτς, να σταματήσει να υποτιμά και να κατακρίνει την καγκελάριο και τη Γερμανία;» ήταν ακόμα ένα ερώτημα που δέχθηκε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ.

«Αυτό που του είπα είναι, πρώτα από όλα, ότι η Γαλλία μπορεί να είναι ένας ιδιαίτερος εταίρος για την Ελλάδα, για πολλούς λόγους ιστορικούς και άλλους. Είμαστε έτοιμοι να συνοδεύσουμε την Ελλάδα, για την επανεκκίνηση του διαλόγου με όλους, με την ΕΚΤ, με την ΕΕ, την Ευρωζώνη και τη Γερμανία, απόδειξη ότι χθες αποδέχθηκε να συναντήσει τον Γερμανό υπουργό οικονομικών», απάντησε ο κ. Σαπέν.

Το τελευταίο ερώτημα αφορούσε την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι την Τετάρτη. «Τι σκοπεύετε να του δώσετε να καταλάβει, ποια είναι η πραγματικότητα;» ρώτησε ο δημοσιογράφος. «Η κατανόηση της πραγματικότητας δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να την αλλάξουμε, αντίθετα μάλιστα η καλύτερη κατανόησή της είναι το καλύτερο μέσο για την αλλαγή της» απάντησε ο υπουργός.