• Τρίτη, 7 Ιουλίου, 2020

Συλλαλητήρια διαμαρτυρίας από τους τεχνικούς της ΔΕΗ

Avatar
Peristeri News
Νοέμβριος22/ 2019

Κινητοποιήσεις σε τρεις πόλεις ανακοίνωσε η Ένωση Τεχνικών (ΕΤΕ) Ομίλου ΔΕΗ-ΚΗΕ, που σημειώνει ότι «συνεχίζοντας την καταστροφική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων κι εξυπηρετώντας τα σχέδια ντόπιων και ξένων συμφερόντων για την πλήρη απαξίωση και ιδιωτικοποίηση του Ομίλου ΔΕΗ, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με μπροστάρη αυτή τη φορά τον υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη, καταθέτει νομοσχέδιο για την υπονόμευση του κοινωνικού και αναπτυξιακού ρόλου της εταιρείας».

Σύμφωνα με τους τεχνικούς, κατ’ αυτόν τον τρόπο:

  • Κλείνουν Μονάδες και Ορυχεία σε Αρκαδία, Φλώρινα και Κοζάνη, προχωρώντας βίαια στην απολιγνιτοποίηση των συγκεκριμένων περιοχών, δημιουργώντας παράλληλα συνθήκες ερημοποίησής τους. Όλα αυτά εξυπηρετούν αποκλειστικά τα συμφέροντα των παραγωγών ΑΠΕ, ενώ ταυτόχρονα εκτοξεύουν τα ποσοστά της ανεργίας στις παραπάνω περιοχές.
  • Με την εφαρμογή του καινούριου νόμου, δημιουργούνται εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων, αφού οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα έχουν πλέον ατομικές συμβάσεις εργασίας, εξαιρούμενοι κατηγορηματικά και ανεπιστρεπτί από τον ΚΚΠ-ΔΕΗ και τις ΕΣΣΕ, αφήνοντάς τους εκτεθειμένους στις ορέξεις τής εκάστοτε εργοδοσίας. Αυτό θα είναι η αρχή της καταστρατήγησης των συλλογικών μας συμβάσεων με προκλητικό τρόπο.
  • Μειώνει δραματικά το τιμολόγιο προσωπικού (ΓΠ) που έχει χορηγηθεί στους εργαζόμενους και συνταξιούχους του Ομίλου ΔΕΗ. Είναι μια κίνηση καθαρά εκδικητικού χαρακτήρα και κοινωνικού αυτοματισμού που θα αποφέρει ελάχιστα οικονομικά οφέλη στην εταιρεία. Παράλληλα, παραβιάζει με πρωτοφανή και αντεργατικό τρόπο τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας του Ομίλου ΔΕΗ. Το τιμολόγιο προσωπικού χορηγήθηκε αντί αύξησης στον μισθό μας, μετά από διαπραγμάτευση, ενόψει υπογραφής ΕΣΣΕ προς όφελος της Επιχείρησης, ισχύει από το 1956 κι επαναπροσδιορίστηκε με την  ΕΣΣΕ του 1991. Το τιμολόγιο (ΓΠ) δεν αποτελεί παροχή, αλλά νόμιμη συμβατική υποχρέωση της Επιχείρησης, φορολογείται δε ως εισόδημα στην ανώτερη φορολογική κλίμακα από το 2011.
  • Τέλος, σχεδιάζει τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, με τη μη υλοποίηση της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, αλλά με την παραχώρηση εργασίας σε εργολάβους, ενισχύοντας έτσι ιδιωτικά συμφέροντα. Ανάλογα σχεδιάζουν και για τον ΑΔΜΗΕ.

Με αυτα τα δεδομένα, η ΕΤΕ Ομίλου-ΔΕΗ καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν σε συλλαλητήρια στις 25 Νοεμβρίου σε Μεγαλόπολη (12.00, κεντρική πλατεία) και Πτολεμαΐδα (17.00, κεντρική πλατεία), καθώς και στη συγκέντρωση της Αθήνας στις 27 Νοεμβρίου (17.00, πλατεία Συντάγματος) με προσυγκέντρωση στις 15.00 στη Χαλκοκονδύλη 30.

«Δίνουμε δυναμικό παρών σε όλες τις συγκεντρώσεις. Λέμε “όχι” στη διάλυση της ΔΕΗ. Αντιστεκόμαστε στην καταπάτηση των εργασιακών μας σχέσεων. Αντιστεκόμαστε στην καταστρατήγηση των ΣΣΕ» δηλώνει η ΕΤΕ  ΟΜΙΛΟΥ-ΔΕΗ.

Καλεί, τέλος, σε δυναμική συμμετοχή και στις 48ωρες  απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν ανακοινωθεί από τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, «αρχής γενομένης τη Δευτέρα το βράδυ με το τελείωμα της βάρδιας».

Ετικέτες: ,