• Σάββατο, 6 Μαρτίου, 2021

Στους πρωτοπόρους στη μάχη κατά της φτώχειας το Νόμπελ Οικονομίας 2019

Peristeri News
Peristeri News
Οκτώβριος14/ 2019

Οι οικονομολόγοι Αμπχιτζίτ Μπανερτζί, Έσθερ Ντιφλό και Μάικλ Κρέμερ είναι οι φετινοί νικητές του Νόμπελ Οικονομίας. Η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών αποφάσισε να τους βραβεύσει για την πειραματική προσέγγισή τους στην καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας.

«Οι φετινοί βραβευθέντες εισήγαγαν μια νέα προσέγγιση προκειμένου να δοθούν αξιόπιστες απαντήσεις για τους καλύτερους τρόπους για την καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας», ανέφερε η ακαδημία σε ανακοίνωσή της.

Εν συντομία, η προσέγγιση των Αμπχιτζίτ Μπανερτζί, Εστέρ Ντιφλό και Μάικλ Κρέμερ περιλαμβάνει τη διάσπαση αυτού του θέματος σε μικρότερες και πιο εύχρηστες ερωτήσεις – για παράδειγμα, τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων ή την υγεία των παιδιών. Απέδειξαν ότι αυτές οι μικρότερες και ακριβέστερες ερωτήσεις συχνά απαντώνται καλύτερα μέσω προσεκτικά σχεδιασμένων πειραμάτων σε ανθρώπους που πλήττονται περισσότερο.

Σύμφωνα με την Έσθερ Ντιφλό το βραβείο αυτό αποδεικνύει επίσης ότι οι γυναίκες οικονομολόγοι αξίζουν περισσότερο σεβασμό. «Είναι μία απόδειξη ότι οι γυναίκες μπορούν να πετύχουν και να αναγνωριστούν. Ελπίζω αυτό να εμπνεύσει πολλές ακόμη γυναίκες να συνεχίσουν το έργο τους και πολλούς άνδρες να δείξουνς στις γυναίκες τον σεβασμό που τους αξίζει, όπως σε κάθε άνθρωπο», σχολίασε η Ντιφλό.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 9 εκατ. σουηδικών κορωνών (περίπου 900.000 δολαρίων).

Ετικέτες: ,