• Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου, 2020

Σουλτς: Να καταβληθεί κάθε προσπάθεια από Ελλάδα και δανειστές

Peristeri News
Peristeri News
Απρίλιος14/ 2016

Να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια – τόσο από την Ελλάδα, όσο και τους δανειστές – ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, ζήτησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, κατόπιν της συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα, στο Στρασβούργο.

Ο κ. Σουλτς υποστήριξε ότι κατά τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα, «αντάλλαξαν αναλυτικές απόψεις» και σημείωσε ότι υπήρξε ενημέρωση για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου τόνισε ότι μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, συμφώνησαν ότι «οι θεσμοί και η κυβέρνηση θα πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένοι σ’ όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο» και επανέλαβε ότι «Έλλάδα και θεσμοί καλούνται να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας, σε μήνυμά του στο Twitter, έγραψε ότι με τον κ. Σουλτς έχουν «κοινές πεποιθήσεις σε θέματα αρχών που αφορούν στην Ευρώπη» και πρόσθεσε ότι «το δικαίωμα των εκλεγμένων κυβερνήσεων να επιλέγουν τα μέσα εκπλήρωσης συμφωνημένων στόχων είναι ζήτημα δημοκρατίας και κυριαρχίας».

Γκουαλτιέρι: Δικαίωμα της κυβέρνησης να ορίζει με ποιους τρόπους θα πετύχει τους στόχους

Το δικαίωμα μιας εκλεγμένης κυβέρνησης να ορίζει τους τρόπους με τους οποίους θα επιτύχει τους από κοινού συμφωνημένους στόχους αλλά και τη σημασία εφαρμογής της συμφωνίας υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος, τόνισε την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι αυτή η εξέλιξη θα είναι σημαντική και για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρακολουθεί στενά την αξιολόγηση του προγράμματος, πραγματοποιήσαμε μια σημαντική αποστολή συλλογής δεδομένων στην Αθήνα, τώρα είχα την ευκαιρία να έχω μια ακόμη ανταλλαγή απόψεων με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα», ανέφερε ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.

«Θεωρούμε ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, την Ευρώπη. Είναι σημαντικό, βεβαίως, να εφαρμόζεται η συμφωνία, αλλά φυσικά υπάρχει το δικαίωμα μιας εκλεγμένης κυβέρνησης να ορίζει τους τρόπους με τους οποίους θα επιτύχει τους από κοινού συμφωνημένους στόχους», είπε ο κ. Γκουαλτιέρι.

Προσέθεσε πως «είναι σημαντικό να έχουμε μια δημοκρατική Ευρώπη, στην οποία έχουμε πολλαπλά επίπεδα άσκησης της δημοκρατίας, το εθνικό επίπεδο αλλά και το ευρωπαϊκό επίπεδο με σημαντικό το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Βρισκόμαστε εδώ, λοιπόν, για να αναβαθμίσουμε τη δημοκρατία και τη διαφάνεια σε αυτή τη διαδικασία [της αξιολόγησης] προς το συμφέρον των Ελλήνων και όλων των Ευρωπαίων πολιτών».