• Κυριακή, 31 Μαΐου, 2020

Σε εξέλιξη η στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη

Avatar
Peristeri News
Μάρτιος21/ 2011

Ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι δήλωσε σήμερα ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ στους “σταυροφόρους” να θέσουν υπό την κατοχή τους και να εκμεταλλευτούν το πετρέλαιό του.

Ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι δήλωσε σήμερα ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ στους “σταυροφόρους” να θέσουν υπό την κατοχή τους και να εκμεταλλευτούν το πετρέλαιό του.

Σε ηχητικό μήνυμά του που μεταδόθηκε από την επίσημη τηλεόραση, ο Καντάφι τόνισε ότι “όλοι οι Λίβυοι έχουν τώρα όπλα για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους”, ότι “είναι αναπόφευκτη η ήττα των δυτικών δυνάμεων” και προέβλεψε ένα “νικηφόρο μακρύ πόλεμο”.

Ο λίβυος ηγέτης πρόσθεσε ότι οι αεροπορικές επιθέσεις στη Λιβύη από δυτικές χώρες ισοδυναμούν με τρομοκρατικές ενέργειες.

“Δεν θα εγκαταλείψουμε την πατρίδα μας και θα την απελευθερώσουμε”, τόνισε.

Οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι εισέβαλαν με άρματα μάχης στο κέντρο της πόλης Μιζουράτα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών και πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά όπλων, σύμφωνα με σημερινές μαρτυρίες κατοίκων.

Παράλληλα, ευρωπαϊκές και αμερικανικές δυνάμεις βάλλουν εναντίον της Λιβύης, στη μεγαλύτερη στρατιωτική επέμβαση της Δύσης στον αραβικό κόσμο, μετά την εισβολή στο Ιράκ, το 2003.

Η λιβυκή τηλεόραση μεταδίδει ότι από τις επιθέσεις έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 64 άνθρωποι και 150 έχουν τραυματισθεί.

Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, τρία αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-2 έριξαν 40 βόμβες εναντίον “μεγάλου λιβυκού αεροδρομίου”, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι δεν έχει καμία πληροφορία για τέτοια επίθεση. Η επίθεση ξεκίνησε με βομβαρδισμούς από γαλλικά αεροπλάνα, που είχαν στόχο τις κυβερνητικές δυνάμεις και την καταστροφή αρμάτων μάχης και θωρακισμένων στην περιφέρεια της Βεγγάζης.

Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν μέχρι στιγμής οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Βρετανία, ο Καναδάς και η Ιταλία, ενώ δυνάμεις έχουν διαθέσει η Δανία, η Νορβηγία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ισπανία και το Κατάρ.

Αποστάσεις κρατούν η Γερμανία, η Ρωσία και η Κίνα. Η Τουρκία, που αρχικώς ήταν αντίθετη σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, ανακοίνωσε ότι ως μέλος του ΝΑΤΟ θα συνεισφέρει όσο απαιτείται για να επιβληθεί η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη.

Το Κατάρ αποφάσισε να μετάσχει με τέσσερα πολεμικά αεορσκάφη του στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο του γαλλικού υπουργείου Αμυνας.

Οι ΗΠΑ “επιτηρούν από πολύ κοντά” τα αποθέματα αερίου μουστάρδας που κατέχει ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι,στο πλαίσο της επιχείρησης της συμμαχίας κατά της Λιβύης, ανέφερε ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μάικ Μάλεν.

Παράλληλα, Διχασμένη εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τη σκοπιμότητα της στρατιωτικής παρέμβασης στη Λιβύη, όχι όμως στον βαθμό που είχε διχαστεί στον πόλεμο του Ιράκ.

Στη διαπίστωση αυτή καταλήγουν ανταποκριτές και αναλυτές, περιγράφοντας την «επόμενη μέρα» της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας στο «στρατηγείο» της ΕΕ.

Στο μεταξύ, το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας μέσω του Ψηφίσματος 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι σαφές: Δεν θα ανεχτούμε σε καμιά περίπτωση την δολοφονία αθώων πολιτών και είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις εξελίξεις στην Λιβύη, από την στιγμή που η κυβέρνηση της Λιβύης χτυπά αθώους πολίτες, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια της εισήγησής του στη συνεδρίαση του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματα της δημοκρατίας και της ειρήνης .