• Τετάρτη, 18 Σεπτέμβριος, 2019

Ριζότο με χταπόδι

Peristeri News
Οκτώβριος13/ 2013

Ωραίο, γευστικότατο, πλούσιο ριζότο με χταπόδι και ντομάτα.

Ωραίο, γευστικότατο, πλούσιο ριζότο με χταπόδι και ντομάτα. Είναι νηστίσιμο και ταιριάζει σε όλες τις εποχές!

Υλικά

1 κιλό περίπου χταπόδι
4 κουταλιές σούπας ξύδι
3 – 4 κόκκοι μπαχάρι
4 – 5 κόκκοι πιπέρι
1 φύλλο δάφνη
1/4 κούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 σκέλιδα ψιλοκομμένο σκόρδο
2 κούπες (καρολίνα) ρύζι
2 κουταλάκια τσαγιού ντοματοπελτέ
1/2 κούπα λευκό ξηρό κρασί
2 μέτριες ψιλοκομμένες ντομάτες
1/2 κουταλάκι τσαγιού ζάχαρη
Αλάτι, πιπέρι (όσο σας αρέσει)
5 κούπες περίπου ζεστό νερό
Ψιλοκομμένο μαϊντανό λίγο για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Καθαρίζετε το χταπόδι και το βάζετε μαζί με τη δάφνη, το μπαχάρι, το πιπέρι και το ξύδι σε κατσαρόλα να βράσει. Αν χρειάζεται, προσθέτετε και λίγο νερό. Όταν βράσει και μαλακώσει (προσοχή να μην παραβράσει) Το βγάζετε από την κατσαρόλα και όταν κρυώσει το κόβετε σε κομμάτια.

Σε κατσαρόλα, ζεσταίνετε πολύ καλά το ελαιόλαδο και ρίχνετε το χταπόδι. Το τσιγαρίζετε για 2 – 3 λεπτά. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και χαμηλώνετε λίγο την φωτιά. Τα σοτάρετε κι αυτά, να μαραθούν. Προσθέτετε το ρύζι και το γυρίζετε 1 λεπτό περίπου μέσα στο λάδι. Προσθέτετε τον ντοματοπελτέ και τον τσιγαρίζετε κι αυτόν άλλο 1 λεπτό. Τέλος σβήνετε με το κρασί.

Μόλις το κρασί εξατμιστεί, προσθέτετε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και το μισό νερό. Αλατοπιπερώνετε και βράζετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά. Όταν το νερό απορροφηθεί, προσθέτετε κι άλλο, ανακατεύοντας πάλι συχνά. Συνεχίζετε μέχρι να βράσει το ρύζι (θα λασπώσει ελαφρά απέξω, αλλά μέσα θα κρατάει ελάχιστα).

Κατεβάζετε από την φωτιά, δοκιμάζετε για αλατοπίπερο και σερβίρετε αμέσως. Αν θέλετε πασπαλίζετε με λίγο μαϊντανό.