• Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020

«Πυρά» ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ σε Χρυσοχοϊδη για το μεταναστευτικό

Avatar
Peristeri News
Νοέμβριος06/ 2019

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για το μεταναστευτικό, εξαπολύουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «η ομολογία του κ. Χρυσοχοΐδη ότι “η κατάσταση στα νησιά είναι πέρα από κάθε διαχείριση” αποτελεί μία ακόμη κυνική επιβεβαίωση της καταστροφικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη στη διαχείριση του προσφυγικού».

Όπως σημειώνει η Κουμουνδούρου «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να διαχειριστεί ένα σύνθετο ζήτημα με όρους ανθρωπιάς αλλά και αποτελεσματικότητας, ακόμα και όταν οι ροές ήταν πολλαπλάσιες των σημερινών. Γεγονός που ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε αναγνωρίσει όταν επισκέφθηκε τη Μόρια και τόνισε τη “θετική εντύπωση από την πληρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες της χώρας το προσφυγικό”».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «μετά από τέσσερις μήνες χαρακτηριστικής αδράνειας, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι οι ροές οφείλονται σε γεωπολιτικούς λόγους. Βρίσκεται όμως πλέον αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα της ξενοφοβικής της ρητορείας, με την οποία υποδαύλισε  τις αντιδράσεις που βλέπουμε σήμερα από  ακραίους κύκλους αλλά και από δικούς της δημάρχους».

«Η Ευρώπη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνδράμει συνολικά και συλλογικά απέναντι στις πολιτικές των κλειστών συνόρων που προωθούν οι ομογάλακτοι της ΝΔ. Ωστόσο η Κυβέρνηση, με την κραυγαλέα κατάργηση βασικών κανόνων του προσφυγικού δικαίου, οδηγεί τη χώρα στη διεθνή απομόνωση, έχοντας ήδη προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις διεθνών οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα», τονίζεται.

Τέλος, σημειώνεται πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση ακολούθησε έναν άλλο δρόμο: της διεθνοποίησης του ζητήματος, του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο, της υποδοχής και εγκατάστασης των προσφύγων με σχέδιο. Η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και οι αξίες του ανθρωπισμού είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις για τη διαχείριση ενός τόσο σύνθετου ζητήματος».

ΚΙΝΑΛ: «Σηκώνουν τα χέρια ψηλά»

«Την ώρα που τα νησιά μας και όλη η Ελληνική κοινωνία εκπέμπουν SOS, ο αρμόδιος υπουργός της Ελλάδας επιλέγει να σηκώσει τα χέρια ψηλά», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής.

«Ενώ ομολογεί ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ότι “η κατάσταση στα νησιά δεν είναι διαχειρίσιμη”, επιμένει στην ίδια αδιέξοδη πολιτική, στην εφαρμογή της Κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας ως είναι, επιμένει να μην δίνει ευρωπαϊκή διάσταση στο θέμα», τονίζει το ΚΙΝΑΛ, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση «δεν ζητά νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, και περιορίζεται σε δήθεν μέτρα που δεν λύνουν το πρόβλημα.

«Ο αρμόδιος Υπουργός δεν ομολόγησε μόνο την ανικανότητα και ανεπάρκεια της Κυβέρνησης, αλλά το χειρότερο παραδέχτηκε την αδυναμία της να ορθώσει ανάστημα, να διεκδικήσει από την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της. Συνεχίζουν αμετανόητοι την πολιτική που καταδικάζει την Ελλάδα», καταλήγει το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη.