• Τετάρτη, 17 Ιούλιος, 2019

Πρ. Παυλόπουλος: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνδράμει τον κυπριακό αγώνα

Peristeri News
Σεπτέμβριος30/ 2017

Η Ελλάδα «θα συνεχίσει με όλες τις δυνάμεις της να συνδράμει τον ειρηνικό κυπριακό αγώνα για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επίτευξη συνολικής, βιώσιμης και δίκαιης συμφωνίας λύσης του Κυπριακού» διαβεβαιώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε μήνυμα προς τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, για την αυριανή 57η επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

«Καίτοι, τον περασμένο Ιούλιο, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας δεν επιτεύχθηκε λύση στη Διεθνή Διάσκεψη για την Κύπρο στην Ελβετία, η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, είναι έτοιμη για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», τονίζει ο κ. Παυλόπουλος.

Υπογραμμίζει παράλληλα ότι «η Ελλάδα ουδέποτε θα αποδεχθεί ως τετελεσμένο τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο», επαναλαμβάνοντας ότι «ο σεβασμός και η υπεράσπιση της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά ακρογωνιαίο λίθο και κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας».

Όπως σημειώνει ο κ. Παυλόπουλος, οι σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών αποτελούν τη βάση της επιδιωκόμενης λύσης, η οποία θα πρέπει να διασφαλίζει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια και η οποία δεν νοείται χωρίς την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Στις διαπραγματεύσεις, όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «θα πρέπει να υπάρχει ουσιαστική και αποφασιστική συμμετοχή της Ε.Ε. και με στόχο να γίνει η επανενωμένη Κύπρος ένα κανονικό κράτος, πλήρως κυρίαρχο, ανεξάρτητο και εδαφικά ακέραιο, χωρίς ξένα στρατεύματα κατοχής και χωρίς αναχρονιστικά επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών».