• Πέμπτη, 4 Ιουνίου, 2020

Πορτογαλία: Στις κάλπες σήμερα οι πολίτες

Avatar
Peristeri News
Οκτώβριος06/ 2019

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Πορτογάλοι πολίτες, προκειμένου να εκλέξουν την κυβέρνηση της επόμενης τετραετίας.

Ο σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα φαντάζει το φαβορί των σημερινών βουλευτικών εκλογών, έχοντας στο ενεργητικό του την ανόρθωση της οικονομίας έπειτα από χρόνια λιτότητας και αφού έφθασε στην εξουσία χάρη σε μια συμμαχία με την άκρα αριστερά.

Ενδεχόμενη επικράτηση του πρώην δημάρχου της Λισαβόνας θα επιβεβαιώσει πως η Πορτογαλία παραμένει μία από τις εναπομείνασες χώρες στην Ευρώπη όπου οι σοσιαλιστές έχουν ούριο άνεμο και η άκρα δεξιά δεν έχει ενισχυθεί.

Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν στις 10:00 (ώρα Ελλάδας) και θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 21:00 (ώρα Ελλάδας) στην ηπειρωτική Πορτογαλία και μέχρι τις 22:00 (ώρα Ελλάδας) στις Αζόρες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, ο Αντόνιο Κόστα εξασφαλίζει από 36% έως 39% των προθέσεων ψήφου έναντι 25% έως 30% για τον κύριο αντίπαλό του, το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) του πρώην δημάρχου του Πόρτο Ρούι Ρίο.

Αν επιβεβαιωθεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα, οι σοσιαλιστές θα ενισχυθούν αισθητά, δίχως όμως εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία, υποχρεώνοντας τον Κόστα να αναζητήσει συμμαχίες με άλλα κόμματα.

Η πορτογαλική οικονομία ανακάμπτει

Η Πορτογαλία, έπειτα από χρόνια σοβαρών περικοπών, οι οποίες ακολούθησαν τη διάσωση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 2011, βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλύτερη δημοσιονομική κατάσταση.

Η ανάπτυξη βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2000 (3,5% το 2017 και 2,4% το 2018), η ανεργία έχει επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα και το δημόσιο έλλειμμα αναμένεται να πέσει φέτος στο 0,2%.

«Με εμένα, οι Πορτογάλοι ξέρουν πως δεν θα υπάρξουν ούτε ριζοσπαστισμοί ούτε επιστροφή προς τα πίσω», δήλωσε ο Αντόνιο Κόστα την Παρασκευή, στο πλευρό του δημοφιλούς υπουργού Οικονομικών του και προέδρου του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

«Κάθε ψήφος μετράει και χρειάζεται ένα ισχυρό PS για να εγγυηθεί άλλα τέσσερα χρόνια σταθερότητας», πρόσθεσε ο κ. Κόστα.

Πάντως, ο βασικός αντίπαλός του, ο ηγέτης της κεντροδεξιάς Ρούι Ρίο φαίνεται να έχει ήδη αποδεχθεί την ήττα του. «Θα ήταν ευχάριστο να μπορώ να πω πως είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα κερδίσω, όμως δεν είναι αυτή η περίπτωση», παραδέχθηκε την Παρσκευή ο κ. Ρίο.

Ο επικεφαλής του PSD κατάφερε πάντως τις τελευταίες εβδομάδες να μειώσει τη διαφορά που τον χωρίζει από τον Αντόνιο Κόστα στις δημοσκοπήσεις.

Πάραλληλα, οι μέχρι πρότινως κυβερνητικοί σύμμαχοι του Αντόνιο Κόστα, το Αριστερό Μπλοκ και το Κομμουνιστικό Κόμμα, αναμένεται να συγκεντρώσουν μαζί γύρω στο 17% των ψήφων, μια επίδοση ελαφρώς κατώτερη εκείνης του 2015.

Έκπληξη των εκλογών μπορεί να αποτελέσει το μικρό κόμμα PAN, που προτάσσει την προστασία των ζώων και της φύσης και έχει ιδρυθεί από έναν βουδιστή φιλόσοφο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δημοσκόπων, μπορεί να φθάσει το 3% ή 4% των ψήφων.

Σύμφωνα με τον Φρεντερίκο Σάντι, αναλυτή του Eurasia Group, «η πιθανότερη έκβαση είναι μια μειοψηφική κυβέρνηση του PS με τη στήριξη των κομμάτων της ριζοσπαστικής αριστεράς ή, λιγότερο πιθανή υπόθεση, με εκείνη του PAN».

Ετικέτες: ,