• Τρίτη, 9 Μαρτίου, 2021

Παραδοσιακό Μαντί της πόντιας γιαγιάς

Χριστίνα Αντωνάτου
Φεβρουάριος16/ 2018

Το μαντί είναι ένα παραδοσιακό φαγητό των Ποντίων που το έφτιαχναν περισσότερο την περίοδο της Αποκριάς, ενώ υπάρχουν πολλές εκδοχές της συνταγής του. Είναι μπελαλίδικο, αλλά η γεύση του αξίζει τον κόπο!

Υλικά

Για το φύλλο:

1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 ποτήρι νερό

Για τη γέμιση:

1/2 κιλό κιμά χοιρινό με μοσχαρίσιο
1 κιλό κρεμμύδια
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
πιπέρι και μισό ματσάκι μαϊντανό

Εκτέλεση

– Ζυμώνουμε τα υλικά του φύλλου μέχρι να μην κολλάει η ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα.

– Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ζυμώνουμε καλά με τα υπόλοιπα υλικά.

– Η επόμενη κίνηση είναι να ανοίξουμε το φύλλο μας με τον πλάστη και σε πάχος λίγο πιο χοντρό από το φύλλο της πίτας.

– Στη συνέχεια κόβουμε το φύλλο λωρίδες και μετά σε τετραγωνάκια, όπου μέσα στο καθένα τοποθετούμε τη γέμιση με ένα κουταλάκι του γλυκού σχηματίζοντας μικρά τριγωνάκια.

– Τα τοποθετούμε σε αλευρωμένα ταψιά ή ό,τι άλλο μας εξυπηρετεί. Μόλις τα ετοιμάσουμε όλα τα βράζουμε λίγα λίγα σε ζωμό κρέατος ή κοτόπουλου.

– Το μαντί μας (τριγωνάκια) θα είναι έτοιμο όταν ανεβαίνει στην επιφάνεια του ζωμού που βράζει.

– Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε πιατέλα.

– Έτσι όπως είναι ζεστά τα περιχύνουμε με καυτό λάδι ή βούτυρο, τυρί τριμμένο και σερβίρουμε!

Ετικέτες: