• Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2020

Παραίτηση Μουμπάρακ

Avatar
Peristeri News
Φεβρουάριος05/ 2011

Παραίτηση Μουμπάρακ από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος.

Στην πλατεία Απελευθέρωσης (Ταχρίρ) του Καίρου παραμένουν εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι. Οι διαδηλωτές που απαιτούν την απομάκρυνση του προέδρου Μουμπάρακ, έχουν καταλάβει την πλατεία εδώ και μία εβδομάδα. Τα ξημερώματα ακούστηκαν πυροβολισμοί αλλά δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν τραυματίες ή θύματα. Στο διάστημα αυτό ξέσπασαν συγκρούσεις με υποστηρικτές του Αιγύπτιου προέδρου.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ παραιτήθηκε σήμερα από την αρχηγία του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος της Αιγύπτου, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Σήμερα παραιτήθηκε η ηγεσία του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος στην Αίγυπτο.

Μεταξύ των μελών του εκτελεστικού γραφείου του κυβερνώντος κόμματος που παραιτήθηκε βρίσκεται και ο Γκαμάλ Μουμπάρακ, γιος του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Νέος γενικός γραμματέας του κόμματος είναι ο Χόσαμ Μπαντράουι, ο οποίος θεωρείται ότι ανήκει στη φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματος.

Στο μεταξύ, ο νέος αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Όμαρ Σουλεϊμάν και οι επικεφαλής των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων εξετάζουν διάφορα σενάρια για τον περιορισμό της εξουσίας του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και την απομάκρυνσή του από το προεδρικό μέγαρο, γράφουν οι Νιου Γιορκ Τάιμς.

Η αμερικανική εφημερίδα, η οποία επικαλείται υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Αιγύπτου, προσθέτει ότι αυτά τα διάφορα σενάρια δεν προβλέπουν να ζητηθεί από τον αιγύπτιο πρόεδρο να αποσυρθεί άμεσα.

Ωστόσο, προβλέπουν τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης της οποίας θα ηγείται ο Σουλεϊμάν, ο οποίος θα διαπραγματευτεί με προσωπικότητες της αντιπολίτευσης για την τροποποίηση του αιγυπτιακού Συντάγματος κι άλλες μεταρρυθμίσεις.

Το πρωί, δολιοφθορείς ανατίναξαν αγωγό στο βόρειο Σινά, ο οποίος τροφοδοτεί με φυσικό αέριο το Ισραήλ και την Ιορδανία, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου, χαρακτηρίζοντας την επίθεση αυτή “τρομοκρατική επιχείρηση”.

Μετά την επίθεση, η Ιορδανία ανακοίνωσε ότι η παροχή φυσικού αερίου από την Αίγυπτο αναμένεται να σταματήσει για μία εβδομάδα.

Παράλληλα, ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοσταθμός μετέδωσε ότι το Ισραήλ αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά την εισαγωγή αιγυπτιακού φυσικού αερίου. Εξάλλου, έκρηξη σημειώθηκε σε εκκλησία στη Ράφα, κοντά στη μεθόριο της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά μέχρι στιγμής τα αίτιά της παραμένουν άγνωστα.

Η πολιτική μετάβαση στην Αίγυπτο πρέπει να γίνει με “τη μεγαλύτερη δυνατή ομαλότητα, αλλά το ταχύτερο δυνατόν”, υπογράμμισε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ενώ να αποσυρθεί το ταχύτερο δυνατό κάλεσε τον Μουμπάρακ ο Μπαραντέι.

Υπέρ ενός διαλόγου μεταξύ των διαφόρων πλευρών στην Αίγυπτο για να εξέλθουν από το αδιέξοδο, τάχθηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.