• Πέμπτη, 16 Ιουλίου, 2020

«Πέρασε» από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας η Συμφωνία των Πρεσπών

Avatar
Peristeri News
Ιανουάριος22/ 2019

Κατά πλειοψηφία «πέρασε» από τη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής το σχέδιο νόμου για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η διήμερη συζήτηση στην Επιτροπή σημαδεύτηκε από υψηλούς τόνους και αντιπαραθέσεις, τόσο για την ουσία, όσο και για τη διαδικασία, αλλά και για τη σύνθεση της Επιτροπής.

Η Ν.Δ. ζήτησε σήμερα εκ νέου να κατατεθεί το συνολικό κείμενο του συντάγματος της ΠΓΔΜ, καθώς και την επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά από το ΥΠΕΞ.

Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, εξήγησε ότι «ο συνταγματικός τύπος που ακολουθούν στη γειτονική χώρα είναι να μην ενσωματώνουν τις τροπολογίες, αλλά να τις παραθέτουν στο τέλος του συνταγματικού κειμένου. Εξάλλου, οι τροποποιήσεις στο σύνταγμα παρατίθενται στη ρηματική διακοίνωση που έχει κατατεθεί στη Βουλή».

Επόμενο στάδιο είναι η εισαγωγή της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ολομέλεια, όπου αύριο Τετάρτη θα ξεκινήσει η συζήτηση. Η Συμφωνία εκτιμάται πως θα τεθεί σε ψηφοφορία μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 24 Ιανουαρίου.

Με βάση το άρθρο 91 παρ. 6 του Κανονισμού της Βουλής, μετά την επεξεργασία και την εξέταση του νομοσχεδίου, η αρμόδια διαρκής Επιτρoπή συντάσσει και υποβάλει προς στην Ολομέλεια την έκθεσή της, στην οποία θα περιλαμβάνεται η θετική εισήγηση της επιτροπής επί του σχεδίου νόμου.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ