• Σάββατο, 8 Αυγούστου, 2020

Πέθανε ο θρύλος της γαλλικής μουσικής Σαρλ Αζναβούρ

Avatar
Peristeri News
Οκτώβριος01/ 2018

Πέθανε, σε ηλικία 94 ετών ο θρύλος της γαλλικής μουσικής Σαρλ Αζναβούρ.

Ο Γάλλος τραγουδιστής και ηθοποιός Σαρλ Αζναβούρ, ένας από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και σε όλο τον κόσμο, έχει ερμηνεύσει περισσότερα από 1000 τραγούδια, επί το πλείστον στη γαλλική καθώς και πολλά στην αγγλική, ισπανική, ιταλική και γερμανική γλώσσα.

Ο Αζναβούρ ξεκίνησε την καριέρα του τραγουδώντας στα παρισινά μπουλβάρ των δεκαετιών ’40 και ’50 στο πλάι των «ιερών τεράτων της γαλλικής μουσικής» Εντίφ Πιάφ, Μωρίς Σεβαλιέ και Σαρλ Τρενέ. Πριν γίνει γνωστός ως τραγουδιστής συνόδευε στο πιάνο την Εντίφ Πιάφ η οποία υπήρξε για πολλά χρόνια μέντοράς του.

Σύντομα έγινε γνωστός για την εκφραστική του ερμηνεία και τη βελούδινη φωνή του σε τραγούδια όπως: «She», «Hier Encore», «Apres l’Amour» και το «La Boheme».

Παράλληλα έχει λάβει μέρος σε περίπου 60 κινηματογραφικές ταινίες ενώ υποστηρίζεται ότι έχουν πουληθεί περίπου 100.000.000 δίσκοι του.

Έλαβε, επίσης, μέρος σε 60 περίπου ταινίες μεταξύ των οποίων «Το Ταμπούρλο» του Φόλκερ Σλέντορφ, ταινία η οποία απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1979 στην κατηγορία καλύτερης ξένης ταινίας. Συμμετείχε επίσης στις ταινίες «Αραράτ» του Αρμένιου Ατόμ Εγκογιάν, στο «Πυροβολήστε τον πιανίστα» του Φρανσουά Τρυφώ και σε πολλές άλλες.

Ο Αζναβούρ ήταν επίσης γνωστός για την ανθρωπιστική του δράση στην Αρμενία, ειδικά μετά τον σεισμό του 1988 στη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι. Το 2008 του απονεμήθηκε η αρμενική ιθαγένεια ενώ το 2009 ορίστηκε πρεσβευτής της χώρας αυτής στην Ελβετία, αξίωμα που κατείχε μέχρι σήμερα.

Μεταξύ των πολλών σπουδαίων τραγουδιστών που έχει συνεργαστεί κατά καιρούς συμπεριλαμβάνεται και η Ελληνίδα τραγουδίστρια Νάνα Μούσχουρη.