• Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021

Ο υγειονομικός χάρτης της χώρας

Peristeri News
Peristeri News
Μάρτιος21/ 2011

Τον υγειονομικό χάρτη της χώρας, που σχεδίασε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Τον υγειονομικό χάρτη της χώρας, που σχεδίασε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο χάρτης καταγράφει τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες σε κάθε περιοχή, καθώς και τις δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Με βάση αυτές τις ανάγκες θα προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις των νοσοκομειακών μονάδων.

«Το ΕΣΥ θα πρέπει να επανιδρυθεί στις πραγματικές του ανάγκες», δήλωσε κατά τη συνέντευξη τύπου ο υπουργός, ενώ ανακοίνωσε πως την 1η Απριλίου θα ξεκινήσει ο διάλογος για τις συγχωνεύσεις, ενώ την 1η Ιουλίου θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος, παρουσίασε τους δείκτες του υγειονομικού χάρτη από γεωγραφική και οικονομική διάσταση.

Οι οδικές αρτηρίες και τα έργα υποδομής που έχουν γίνει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει αρκετά στο χώρο της υγείας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται από πολίτες αρκετών περιοχών της χώρας.

Οι δείκτες καταγράφουν επίσης την κατανομή υπηρεσιών υγείας, την προσφορά και ζήτηση, αλλά και την αιτία αυτής της ζήτησης.

«Ο ρυθμός βελτίωσης των υπηρεσιών υγείας έχει μειωθεί. Το σύστημα έχει λαχανιάσει», είπε ο κ. Κυριόπουλος.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι υπάρχουν καλοί γιατροί και σύγχρονος εξοπλισμός, ωστόσο τα μισά νοσοκομεία δεν λειτουργούν ικανοποιητικά.

Αυτά που λειτουργούν εξαιρετικά καλά, είναι τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία με πρώτο αυτό των Ιωαννίνων, πρόσθεσε.

Παρουσίασε, ωστόσο, και κάποια αισιόδοξα μηνύματα σε σχέση με τη συμπεριφορά των πολιτών.

Η συζήτηση σχετικά με το κάπνισμα τα τελευταία χρόνια έχει μειώσει τους καπνιστές και από 45,5% το 2006 φθάσαμε στο 35,8% το 2011.

Από 24 τσιγάρα ημερησίως, σήμερα βρισκόμαστε στα 19.

Πτώση υπάρχει και στη χρήση αλκοόλ, από 12,2% το 2006 στο 10,1% το 2011.