• Σάββατο, 6 Ιουνίου, 2020

Ο Οτσαλάν ζήτησε από το PKK να εγκαταλείψει τον ένοπλο αγώνα

Avatar
Peristeri News
Φεβρουάριος28/ 2015

Ο φυλακισμένος στην Τουρκία ηγέτης της ένοπλης κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν, απηύθυνε σήμερα μία «ιστορική» έκκληση για τον τερματισμό των ένοπλων συγκρούσεων με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο φυλακισμένος στην Τουρκία ηγέτης της ένοπλης κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, απηύθυνε σήμερα μία «ιστορική» έκκληση για τον τερματισμό των ένοπλων συγκρούσεων με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία για να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή τη διένεξη που διαρκεί 30 χρόνια με την επίτευξη μιας οριστικής ειρήνης και ο κύριος στόχος μας είναι να επιτύχουμε μια δημοκρατική λύση» δήλωσε ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν σε ένα μήνυμα που ανέγνωσε ο βουλευτής του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP, φιλοκουρδικό) Σίρι Σουρεγιά Οντέρ.

«Καλώ το PKK να διεξαγάγει ένα έκτακτο συνέδριο την άνοιξη προκειμένου να λάβουμε μια στρατηγική και ιστορική απόφαση, για τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα, η οποία θα βασίζεται σε κοινές συμφωνημένες αρχές» αναφέρει στο μήνυμά του ο Οτσαλάν, όπως είπε ο βουλευτής κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Γιαλτζίν Ακντογάν.

Οι δύο πλευρές βρίσκονται «τόσο κοντά στην ειρήνη όσο ποτέ» είπε ο Οντέρ.

Μια αντιπροσωπεία του HDP συνάντησε αντάρτες του PKK στη βάση του στα όρη Καντίλ στο Ιράκ την 23η Φεβρουαρίου και κατόπιν τον Οτσαλάν χθες στο νησί- φυλακή Ιμραλί που κρατείται.

Ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK είχε εκφράσει την εκτίμηση τον Νοέμβριο ότι μία συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφθεί εντός ενός διαστήματος 4- 5 μηνών με την τουρκική κυβέρνηση με στόχο τον τερματισμό της διένεξης, που έχει στοιχίσει την ζωή σε περίπου 40.000 ανθρώπους από το 1984.