• Κυριακή, 9 Αυγούστου, 2020

Οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος

Avatar
Peristeri News
Μάιος30/ 2017

Το κάπνισμα είναι μία παγκόσμια επιδημία καθώς είναι η δεύτερη αιτία θανάτου σκοτώνοντας 6.000.000 ανθρώπους τον χρόνο, ενώ το 2030 θα ευθύνεται για την απώλεια 8.000.000 ατόμων τον χρόνο.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, είναι αύριο 31 Μαΐου, βρίσκει για άλλη μια χρονιά τους Έλληνες να καπνίζουν περισσότερο από κάθε λαό της Ευρώπης.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι με τη διακοπή του καπνίσματος θα μεγιστοποιήσετε το προσδόκιμο επιβίωσης ενώ ταυτόχρονα μειώνετε και απομακρύνετε σημαντικά τις πιθανότητες για σημαντικές ασθένειες.

Διαβάστε αναλυτικά τι αλλάζει άμεσα στον οργανισμό όταν κόβει κανείς το τσιγάρο:

Σε 20 λεπτά

Η αρτηριακή πίεση γίνεται κανονική και οι καρδιακοί παλμοί επανέρχονται στο φυσιολογικό τους ρυθμό.

Σε 8 ώρες

Τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα και το οξυγόνο στο αίμα αυξάνει.

Σε 24 ώρες

Η γεύση και η όσφρηση βελτιώνονται.

Σε 48 ώρες

Η πιθανότητα καρδιακής προσβολής θα αρχίσει να μειώνεται. Η νικοτίνη θα απομακρυνθεί από το σώμα σας.

Σε 72 ώρες

Ο βήχας και τα φλέματα θα υποχωρήσουν σημαντικά. Η αναπνοή γίνεται ευκολότερη αφού οι αεραγωγοί των πνευμόνων χαλαρώνουν.

Σε 2 μήνες

Βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος, αυξάνεται θεαματικά η ικανότητα προς άσκηση, ενώ η λειτουργία των πνευμόνων αυξάνει μέχρι και 30%.

Σε 1 χρόνο

Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής θα μειωθεί κατά 50%. Η αναπνευστική λειτουργία θα είναι εμφανώς βελτιωμένη και θα συνεχίζεται η βελτίωση της καθώς θα περνούν οι μήνες και τα χρόνια

Σε 5 χρόνια

Ο κίνδυνος εγκεφαλικού θα εξισωθεί με αυτό των μη καπνιστών και μειώνεται σχεδόν στο μισό ο κίνδυνος του αιφνίδιου θανάτου από καρδιακή προσβολή.

Σε 10 χρόνια

Τα προκαρκινικά κύτταρα που δημιουργήθηκαν με το κάπνισμα αντικαθίστανται από φυσιολογικά, ενώ ο κίνδυνος για την εκδήλωση καρκίνου του πνεύμονα, καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών επεισοδίων γίνεται σχεδόν ο ίδιος με αυτόν που διατρέχουν τα άτομα που δεν κάπνισαν ποτέ!

Σε 15 χρόνια

Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής θα εξισωθεί με αυτό των μη καπνιστών.

Ετικέτες: ,