• Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου, 2020

Ουκρανία: Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός

Avatar
Peristeri News
Ιανουάριος17/ 2020

Την παραίτησή του στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέβαλε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ολέξι Οντσαρούκ μετά τη δημοσιοποίηση στο Διαδίκτυο μιας ηχογραφημένης συνομιλίας, στην οποία ο άνδρας με τον οποίο συναντάται επικρίνει τον πρόεδρο. 

Ο Ζελένκσι επεσήμανε ότι θα εξετάσει την επιστολή του Οντσαρούκ.

«Το περιεχόμενό της είναι αλλοιωμένο προκειμένου να δίνει την εντύπωση ότι η ομάδα μου κι εγώ δεν σεβόμαστε τον πρόεδρο, που είναι ο πολιτικός μας ηγέτης», τόνισε σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Ανέλαβα τη θέση αυτή για να φέρω σε πέρας το πρόγραμμα του προέδρου. Για εμένα είναι πρότυπο αξιοπρέπειας και ανεκτικότητας», πρόσθεσε ο Οντσαρούκ.

«Ωστόσο, προκειμένου να άρω οποιαδήποτε αμφιβολία για τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη μου προς τον πρόεδρο, του υπέβαλα την επιστολή παραίτησής μου», πρόσθεσε.

Το γραφείο Τύπου του Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος έλαβε την επιστολή και θα την εξετάσει. «Ο πρόεδρος της χώρας θα εξετάσει το αίτημα», πρόσθετε η ανακοίνωση, στην οποία διευκρινιζόταν ότι ο Ζελένσκι θα ανακοινώσει αργότερα την απόφασή του.

Πάντως ο Οντσαρούκ τόνισε ότι οι πολίτες «δεν θα πρέπει να σπεύσουν να βγάλουν συμπεράσματα».

Δεν είναι ξεκάθαρο αν όντως επιθυμεί να παραιτηθεί. Όταν ρωτήθηκε σχετικά από το Reuters απάντησε: «Μην σπεύδετε να βγάλετε συμπεράσματα», ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει αν με αυτό τον τρόπο ελέγχει την εμπιστοσύνη του Ζελένσκι στο πρόσωπό του.

Ο Οντσαρούκ διορίστηκε από το ουκρανικό κοινοβούλιο στη θέση του πρωθυπουργού τον Αύγουστο, αφού το κόμμα του Ζελένσκι κέρδισε την πλειοψηφία των εδρών στις εκλογές.

Έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και έχει ήδη λάβει την προκαταρκτική έγκριση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο για ένα δάνειο το οποίο θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και την οικονομική σταθερότητα της χώρας.

Ο Οντσαρούκ εμφανίστηκε ενώπιον του κοινοβουλίου και επανέλαβε ότι σέβεται τον πρόεδρο, ενώ πρόσθεσε ότι η Ουκρανία πρέπει να παραμείνει ενωμένη απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις και τη χειραγώγηση.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP, Sputnik

Ετικέτες: ,