• Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2020

Οι Κούρδοι ελέγχουν το 70% του Κομπάνι

Avatar
Peristeri News
Δεκέμβριος31/ 2014

Μεγάλη η βοήθεια από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της διεθνούς συμμαχίας κατά του Ι.Κ.

Οι κουρδικές δυνάμεις έχουν ανακτήσει τον έλεγχο σχεδόν του 70% της συριακής πόλης Κομπάνι, στα σύνορα με την Τουρκία, αφού απώθησαν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που την πολιορκούν εδώ και πολλούς μήνες.

Με την υποστήριξη των αμερικανικών αεροπορικών πληγμάτων, οι κουρδικές δυνάμεις έκαναν σημαντική πρόοδο τη νύχτα της Τρίτης, μετά από σφοδρές συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές στα νότια της πόλης, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση η οποία καταγράφει τις εξελίξεις στα πολλαπλά μέτωπα της Συρίας.

Η πόλη, που στα αραβικά αποκαλείται Άιν Αλ Άραμπ, έχει εξελιχθεί στο σύμβολο του αγώνα μεταξύ των σκληροπυρηνικών τζιχαντιστών και των αντιπάλων τους στο Ιράκ και της Συρία. Εκατοντάδες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εξαπέλυσαν επίθεση διαρκείας στο Κομπάνι πριν από περίπου τέσσερις μήνες.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους βομβαρδίζουν τις θέσεις του Ισλαμικού Κράτους σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Το Παρατηρητήριο, το οποίο συγκεντρώνει πληροφορίες από διάφορες πηγές στη Συρία, ανέφερε ότι οι Κούρδοι μαχητές ελέγχουν τα νότια και τα κεντρικά προάστια της πόλης, καθώς και τις δυτικές περιοχές, σε μια έκταση που φτάνει μέχρι τα σύνορα.

«Σημειώνονται αεροπορικές επιδρομές κάθε μέρα, έχουν καταστραφεί πολλές βάσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Κομπάνι. Εάν δεν υπήρχαν αεροπορικές επιδρομές, νομίζω ότι το Κομπάνι θα ελεγχόταν σήμερα από το Ισλαμικό Κράτος», είπε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να εκπαιδεύσουν και να εξοπλίσουν «μετριοπαθείς» αντάρτες για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος σε άλλες περιοχές της Συρίας, όμως οι ίδιοι οι αντάρτες σημειώνουν ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το σχετικό σχέδιο.