• Δευτέρα, 6 Ιουλίου, 2020

Οι εξεγερμένοι ανακατέλαβαν την Ατζνταμπίγια

Avatar
Peristeri News
Μάρτιος26/ 2011

Τον πλήρη έλεγχο της Ατζνταμπίγια ανέκτησαν σήμερα, οι αντικαθεστωτικοί σύμφωνα με ανακοίνωση τους.

Τον πλήρη έλεγχο της Ατζνταμπίγια ανέκτησαν σήμερα, οι αντικαθεστωτικοί σύμφωνα με ανακοίνωση τους.

Παράλληλα, αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν εναντίον διαφόρων στόχων των κυβερνητικών δυνάμεων στα περίχωρα της πόλης Μιζουράτα την οποία ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, την ώρα που οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι βομβάρδιζαν την πόλη, δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων.

Εξάλλου τη νύχτα της Παρασκευής, ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις στην Τρίπολη.

Οι συμμαχικές δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν από αέρος, στόχους του Καντάφι, βοηθώντας τους αντικαθεστωτικούς να προωθηθούν.

Οι επιχειρήσεις για την εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ, βρίσκονται πλέον στην έβδομη ημέρα.

Σειρά εκρήξεων ακούστηκαν στην πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη κατά την έβδομη συνεχή νύχτα βομβαρδισμών από τις συμμαχικές δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στην ανατολική συνοικία Ταζούρα της Τρίπολης, όπου ένα κτήριο του στρατού έπιασε φωτιά, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κάτοικος της περιοχής.

Σύμφωνα με το αμερικανικό πεντάγωνο οι συμμαχικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τουλάχιστον 150 επιδρομές τις τελευταίες 24 ώρες στη Λιβύη για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων βάσει της σχετικής απόφασης του ΟΗΕ,.

Όπως τόνισε ο αντιναύαρχος Ουίλιαμ Γκόρτνεϊ περίπου τα δύο τρίτα των αποστολών συμπεριέλαβαν επιθέσεις εναντίον στόχων των δυνάμεων του Καντάφι στο έδαφος, με τη χρήση και 16 πυραύλων τύπου Τόμαχοκ, ενώ περίπου το 50% των επιχειρήσεων έγιναν από αμερικάνικα μαχητικά.

Ο κ. Γκόρτνεϊ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να μειώσουν περαιτέρω το ρόλο τους στις επιχειρήσεις τις επόμενες ημέρες.

Η διεθνής αποστολή στη Λιβύη είναι σαφής, στοχευμένη και πρόκειται να επιτύχει, δήλωσε στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του μήνυμα ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος δέχεται αυξανόμενες πιέσεις για να αιτιολογήσει την αμερικανική στρατηγική στη Λιβύη.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, σημειώσε ότι η επιχείρηση γλίτωσε αναρίθμητους αμάχους από το “λουτρό αίματος” με το οποίο απειλούσε ο Μουάμαρ Καντάφι και έκανε σαφές ότι στόχος της αποστολής η επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων για την προστασία των Λίβυων από περαιτέρω ωμότητες.

Την ίδια ώρα η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδιδε ότι η διεθνής συμμαχία πραγματοποίησε επιδρομές στην πόλη Ζλίτεν, 160 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης. Εκεί “πολιτικές και στρατιωτικές τοποθεσίες έγιναν στόχοι βομβαρδισμών από τους αποικιοκράτες σταυροφόρους επιτιθέμενους”, ανέφερε, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι ακριβώς ήταν οι στόχοι.

Η παραθαλάσσια πόλη Ζλίτεν βρίσκεται περίπου 50 χλμ. δυτικά της πόλης Μιζουράτα.

Τα δυτικά αεροσκάφη έπληξαν άρματα μάχης και στοιχεία πυροβολικού των δυνάμεων του Καντάφι την Παρασκευή για να βοηθήσουν τους εξεγερμένους να ανακτήσουν το πλεονέκτημα στις μάχες για την στρατηγικής σημασίας πόλη Ατζνταμπίγια. Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι εξεγερμένοι μπήκαν στην πόλη από την ανατολική της πλευρά ενώ οι δυνάμεις του Καντάφι συνέχιζαν να διατηρούν τον έλεγχο του δυτικού τμήματος της πόλης.

Tην ανακατάληψη της πόλης από τους αντικαθεστωτικούς επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Χάλεντ Κάιμ, ο οποίος κατηγόρησε τις δυτικές συμμαχικές δυνάμεις ότι βοηθούν ευθέως τους εξεγερμένους.

Παράλληλα και εκπρόσωπος της λιβυκής εξέγερσης στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών στην ανατολική Λιβύη, δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν περάσει τώρα στην άμυνα, καθώς καταδιώκονται από τους εξεγερμένους από την Ατζνταμπίγια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξετάζουν το ενδεχόμενο να προμηθεύσουν με όπλα τη λιβυκή αντιπολίτευση, καθώς όπως γράφει η αμερικανική εφημερίδα η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα εκτιμά ότι η απόφαση του ΟΗΕ για την ανάληψη διεθνούς στρατιωτικής δράσης κατά της Λιβύης επιτρέπει μια παροχή βοήθειας σε εξοπλισμό. Ωστόσο όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα καμιά απόφαση δεν έχει ληφθεί.

Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται ότι η Γαλλία από την πλευρά της τάχθηκε υπέρ της εκπαίδευσης των αντικαθεστωτικών δυνάμεων και της προμήθειάς τους με όπλα, Journal.

Εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, ο Μουστάφα αλ Γεριάνι, δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι αντικαθεστωτικοί αγοράζουν όπλα, χωρίς να αναφέρει από πού και τι είδους όπλα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, Ζαν Πινγκ, ανακοίνωσε στην Αντίς Αμπέμπα ότι η ΑΕ σχεδιάζει να διοργανώσει συνομιλίες ώστε να συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου διαμέσου μιας ειρηνευτικής διαδικασίας που θα καταλήξει σε εκλογές–αλλά το NATO ανέφερε ότι υπολογίζει πως η αποστολή του θα διαρκέσει τρεις μήνες, ενώ η κυβέρνηση της Γαλλίας εκτίμησε ότι η σύγκρουση δε θα τερματιστεί σύντομα.

«Αμφιβάλλω ότι θα διαρκέσει ημέρες. Νομίζω ότι διαρκέσει εβδομάδες. Ελπίζω ότι δε θα χρειαστεί να διαρκέσει μήνες.», δήλωσε ο ναύαρχος Εντουάρ Γκιγιό, επικεφαλής του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας, στο ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

Ο Σάιμον Μπρουκς, επικεφαλής των επιχειρήσεων της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη Λιβύη, ανέφερε στο μεταξύ μεγάλες μετακινήσεις του πληθυσμού στην περιοχή της Ατζνταμπίγια εξ αιτίας των συγκρούσεων.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας το ΝΑΤΟ αναμένεται να αναλάβει τον συντονισμό της πολυεθνικής στρατιωτικής επιχείρησης, στη Λιβύη, ενώ την Τρίτη, σε διεθνή διάσκεψη στη Βρετανία, θα εξεταστεί η πρόοδος της στρατιωτικής επέμβασης, αλλά και οι προτάσεις για πολιτικό διευθυντήριο.