• Κυριακή, 7 Ιουνίου, 2020

Οικολογική καταστροφή

Avatar
Peristeri News
Οκτώβριος05/ 2010

Διαρροή κόκκινης τοξικής λάσπης από δεξαμενή εργοστασίου αλουμινίου, η οποία πλημμύρισε χωριά τις δυτικής Ουγγαρίας.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους ένα μωρό τριών μηνών, και 120 έχουν τραυματισθεί, έπειτα από τη διαρροή κόκκινης τοξικής λάσπης από δεξαμενή εργοστασίου αλουμινίου, η οποία πλημμύρισε χωριά τις δυτικής Ουγγαρίας, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Μεταξύ των τραυματιών οκτώ άτομα βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, διευκρίνισε ο Κάρολι Τίλι, δήμαρχος του Κολοντάρ, του ενός από τα χωριά.

Το δυστύχημα συνέβη χθες το απόγευμα στο εργοστάσιο αλουμινίου του Αζκα, σε απόσταση 165 χιλιομέτρων δυτικά της Βουδαπέστης.

Η διαρροή συνιστά “οικολογική καταστροφή”, δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Ζόλταν Ιλές επισκεπτόμενος το Κολοντάρ.

“Η λάσπη εξακολουθεί να διαρρέει από τις δεξαμενές 9 και 10 του εργοστασίου αλουμινίου του Αζκα, απειλώντας όχι μόνον τους κατοίκους του Ντεβετσέρ, του Κολοντάρ και του Σομλοβασάρχελι, αλλά και την πανίδα και τη χλωρίδα μιας έκτασης 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων”, δήλωσε ο Ζόλταν Ιλές.

Σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η τοξική λάσπη φθάνει σε ύψος δέκα εκατοστών στο Ντεβετσέρ, όπου το εν τρίτον των κατοικιών έχει πληγεί, ενώ έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και η παροχή φυσικού αερίου.

Το εργοστάσιο ανήκει στην ουγγρική εταιρεία παραγωγής και εμπορίας αλουμινίου (MATK).

Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει γνωστά, ενώ διεξάγεται έρευνα.

Η κόκκινη λάσπη είναι ένα τοξικό κατάλοιπο που προέρχεται από την παραγωγή του αλουμινίου, και αποτελείται από εξαιρετικά διαβρωτικές ουσίες, όπως ο μόλυβδος.

Η παραγωγή ενός τόννου αλουμινίου προκαλεί την παραγωγή τριών τόννων κόκκινης τοξικής λάσπης.