• Σάββατο, 6 Ιουνίου, 2020

Οδήγηση στην Αθήνα; Ξανασκέψου το!

Avatar
Peristeri News
Νοέμβριος14/ 2019

Όλοι μας έχουμε διαμαρτυρηθεί αρκετές φορές για τις αυξημένες ώρες που περνάμε στο δρόμο και κυρίως όταν πρόκειται να διανύσουμε μεγάλες αποστάσεις μέσα στην Αθήνα.

Νεύρα, ταλαιπωρία, κακοί δρόμοι, αυξημένες τιμές καυσίμων, ανύπαρκτες θέσεις στάθμευσης.

Αυτοί είναι ίσως κάποιοι από τους κύριους λόγους που μας προβληματίζουν όταν κινούμαστε με αυτοκίνητο στην Αθήνα, κάτι που πολλές φορές είναι αναγκαίο.

Σε έρευνα του βρετανικού ομίλου ανταλλακτικών Mister Auto, η Αθήνα αναδεικνύεται και με τη «βούλα» σε μία από τις χειρότερες πόλεις για να οδηγεί κανείς, καταλαμβάνοντας την… 90η θέση μεταξύ 100 πόλεων ανά τον κόσμο!

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα βρίσκονται πόλεις όπως το Ρίο ντε Τζανέιρο, το Μέξικο Σίτι, η Μπογκοτά, το Καράτσι, το Λάγος, η Καλκούτα το Ουλάν Μπατόρ και το Μουμπάι.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, το Top 10 των πόλεων που προσφέρονται για καλύτερη οδήγηση είναι το Κάλγκαρι, το Ντουμπάι, η Οτάβα, η Βέρνη, το Ελ Πάσο, το Βανκούβερ, το Γκέτεμποργκ, το Ντίσελντορφ, η Βασιλεία και το Ντόρτμουντ.

Η ασφάλεια κάθε τοποθεσίας αναλύθηκε με βάση το ποσοστό θνησιμότητας από τροχαίο ατύχημα, καθώς και τη διεξαγωγή δημοσκόπησης, η οποία ήταν επικεντρωμένη στο βαθμό επιθετικότητας και της γενικής οδηγικής κουλτούρας των εποχούμενων.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, η πλειονότητα των Ελλήνων προτιμά το ΙΧ, αφού αντιστοιχεί 0,77 αυτοκίνητο/κάτοικο.

Η μεγάλη πρόσβαση σε ΙΧ είναι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, ένας από τους λόγους που το ποσοστό συμφόρησης στους δρόμους της Αθήνας είναι ένα από τα υψηλότερα (89,21 βαθμούς στα 100, καταλαμβάνοντας την 78η θέση σε σύνολο 100 πόλεων), γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στους οδηγούς.

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα των δρόμων, η Αθήνα πετυχαίνει τη 12η χειρότερη βαθμολογία, έναντι της Ελβετίας, τέσσερις πόλεις της οποίας καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις με το καλύτερο οδικό δίκτυο.

Επίσης, η Αθήνα τοποθετείται στην 3η χειρότερη θέση, μετά την Καλκούτα και το Μουμπάι, ως προς την ηλικία των οχημάτων (στα 15 έτη έναντι περίπου πέντε στο Ντουμπάι).

Ως προς το κόστος των καυσίμων, την 6η ακριβότερη βενζίνη έχει η χώρα μας, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 1,79 ευρώ/ λίτρο (στοιχεία 12/8/2019), μετά το Τελ Αβίβ, την Ουτρέχτη, το Ρότερνταμ, το Άμστερνταμ και το Όσλο.

Όσον αφορά τις θέσεις στάθμευσης, οι οδηγοί στην Αθήνα πληρώνουν κατά μέσο όρο 6,61 ευρώ για 2 ώρες, κόστος που την κατατάσσει στην 57η θέση στη σχετική λίστα του Mister Auto.

Ετικέτες: