• Παρασκευή, 7 Αυγούστου, 2020

Ν. Κοτζιάς: Είμαστε οι καλύτεροι γείτονες που μπορεί να έχει η Τουρκία

Avatar
Peristeri News
Φεβρουάριος03/ 2017

Την ανάγκη να κρατήσει η χώρα «ανοιχτούς όλους τους δίαυλους επικοινωνίας» με την Άγκυρα «ώστε να μην προκύψει από ατύχημα ένα θερμό επεισόδιο» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς σε δηλώσεις του για τα ελληνοτουρκικά.

«Εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο, οι γείτονές μας είναι πολύ νευρικοί», αλλά πρέπει «να καταλάβουν ότι χρειάζονται σχέσεις καλής γειτνίασης, στη βάση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου, και ότι δεν πρέπει να βγάζουν την εσωτερική τους κρίση προς τα έξω» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha.

«Κάθε υπουργείο έχει ένα μέσο με το οποίο δρα, το δικό μας μέσο λέγεται διπλωματία και διαπραγμάτευση. Η χώρα είναι καλά όταν το δικό μας το μέσο, η διπλωματία και η διαπραγμάτευση, είναι το μέσο με το οποίο αναπτύσσονται οι σχέσεις με τη γείτονα χώρα» πρόσθεσε.

Ο ΥΠΕΞ παρατήρησε ότι «η ένταση στο Αιγαίο δεν είναι η μεγαλύτερη που είχαμε ποτέ», θυμίζοντας ότι «στην εποχή Ερντογάν δεν είχαμε θερμά επεισόδια στο Αιγαίο».

Οι Τούρκοι «πρέπει να αντιληφθούν ότι είμαστε οι καλύτεροι γείτονες που μπορούν να έχουν» συνέχισε ο κ. Κοτζιάς εξηγώντας: «Είναι ένας τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς τη νευρικότητα του γείτονά μας. Νομίζω ότι και εκείνος πρέπει να αντιληφθεί -και συχνά αντιλαμβάνεται- ότι οι καλές σχέσεις γειτνίασης με την Ελλάδα είναι και οι μόνες τις οποίες μπορεί να έχει αυτή την περίοδο. Διότι, όπως γνωρίζετε, μέχρι πριν λίγους μήνες ήταν τσακωμένοι με τους Ρώσους, τσακωμένοι στη Συρία, τσακωμένοι στο Ιράκ, ενώ με τους Αρμένιους δεν έχουν πολλές σχέσεις.

Παράλληλα αποσαφήνισε ότι «εμείς έχουμε καταστήσει γνωστό σε όλους τους συμμάχους μας και εταίρους μας στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι καμιά φορά η Τουρκία συμπεριφέρεται με μια νευρικότητα που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες φυσιολογικής ανάπτυξης των διμερών σχέσεων».

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει ανάγει το εσωτερικό πραξικόπημα στο κριτήριο του άπαντος», υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα από την αρχή καταδίκασε το πραξικόπημα στην Τουρκία και υπερασπίζεται παγκοσμίως την άποψη της υπεράσπισης των δημοκρατικών θεσμών, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στη σαφή διάκριση εξουσιών που ευτυχώς, όπως είπε, έχουμε στην Ελλάδα και οφείλουμε να γίνεται σεβαστή, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε κάθε άλλη χώρα

Ερωτηθείς σχετικά με την χθεσινή επίσκεψη Μέρκελ στην Άγκυρα ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την άποψη ότι «είναι καλό όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες να κρατούν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας με την Τουρκία, να συζητούν με την Τουρκία όλα τα προβλήματα ή και τις πιθανές λύσεις που υπάρχουν μπροστά μας, χωρίς όμως να κάνουν -και δεν νομίζω ότι έγινε- υποχώρηση από τις αρχές του κράτους Δικαίου της Ευρώπης».