• Δευτέρα, 13 Ιουλίου, 2020

Νέες διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη

Avatar
Peristeri News
Νοέμβριος16/ 2019

Νέες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Σάββατο, στο κέντρο της Βαρκελώνης, με βασικό αίτημα την αποφυλάκιση των Καταλανών ηγετών αλλά και την ανεξαρτησία της περιφέρειας.

Οι διαδηλωτές έδωσαν «ραντεβού» στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, όπου πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία.

Ωστόσο, δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να αποτρέψουν τον αποκλεισμό του σταθμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στόχος των διαδηλωτών ήταν η κατάληψη εννέα σιδηροδρομικών σταθμών. Ωστόσο, σύμφωνα με την αστυνομία, η διαμαρτυρία περιορίστηκε μόνο σ’ έναν.

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στην επαρχία της Καταλονίας αναζωπυρώθηκε μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας να καταδικάσει σε πολυετή ποινή φυλάκισης όσους αξιωματούχους της τοπικής κυβέρνησης συμμετείχαν στην ενορχήστρωση του δημοψηφίσματος του 2017.

Το συγκεκριμένο δημοψήφισμα είχε ως κύριο ερώτημα την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Παρά τη συντριπτική επικράτηση των υπέρμαχων της ανεξαρτησίας, η ισπανική κυβέρνηση δεν έκανε αποδεκτό το αποτέλεσμα, χαρακτηρίζοντας παράνομο και αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα.

Ακολούθησαν η καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης, η διάλυση της τοπικής Βουλής, αλλά και σφοδρές συγκρούσεις στους δρόμους της Βαρκελώνης, με την τάξη να αποκαθίσταται μετά την ανάπτυξη ισχυρών αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων.