• Τρίτη, 14 Ιουλίου, 2020

Νέα προβλήματα για το «Γιαβούζ»

Avatar
Peristeri News
Οκτώβριος22/ 2019

Προβλήματα αντιμετωπίζει για μία ακόμη φορά το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», το οποίο επιχειρεί γεώτρυση στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του philenews, από την εγκατάστασή του στη συγκεκριμένη νότια ζώνη του τεμαχίου 7, έως και χθες, το «Γιαβούζ»,αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, με πολλές αιφνίδιες μετακινήσεις του σκάφους.

Τα πιο σοβαρά προβλήματα τα αντιμετώπισε το τελευταίο Σαββατοκύριακο. Λακτίσματα του άξονα του γεωτρύπανου οδήγησαν το σκάφος να κινείται σε κυκλική πορεία με διάμετρο μέχρι και 350 μέτρων, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι προσπάθειες γεώτρησης και να ξεκινούν χθες εκ νέου την προσπάθεια.

Μάλιστα, το συνοδευτικό του σκάφος «Ertugrul Bey», που βρίσκεται δίπλα στο γεωτρύπανο για λόγους ασφαλείας, μετακινήθηκε σε μια ευθεία γραμμή 600 μέτρων νοτιότερα από τη θέση του. Να σημειωθεί ότι οι κινήσεις αυτές έγιναν σε χρονικά διαστήματα με σχετικά ήπιο αέρα και κυμματισμό.

Πανομοιότυπα προβλήματα αντιμετώπισε το ίδιο γεωτρύπανο και στην πρώτη του προσπάθεια νότια της χερσονήσου της Καρπασίας. Το γεωτρύπανο επέστρεψε για μερικές μέρες – κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ – στο αγκυροβόλιο της Σελεύκειας και αμέσως μετά κινήθηκε στο τεμάχιο 7.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φιλελεύθερου» Κύπρου, ολοκληρώνει χωρίς να διαφαίνεται οποιαδήποτε αξιόλογη επιτυχία και η δεύτερη γεώτρηση του άλλου τουρκικού γεωτρύπανου, του «Πορθητή», δυτικά της Πάφου και σε αυτό το στάδιο γίνονται οι τελευταίες έρευνες, με το γεωτρύπανο να αναμένεται να αναχωρήσει εντός της ερχόμενης εβδομάδας.