• Τετάρτη, 8 Ιουλίου, 2020

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα επιστρέφει στα ευρωπαϊκά πράγματα

Avatar
Peristeri News
Νοέμβριος21/ 2019

Την ανάγκη να επανέλθει η Ελλάδα στα ευρωπαϊκά πράγματα, μετά από δέκα χρόνια απουσίας λόγω των εσωτερικών της κρίσεων υπογράμμισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Brussels Playbook της ιστοσελίδας Politico ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Μετά το πέρας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, στο οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του, ο κ. Βαρβιτσιώτης επανέλαβε το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο μήνα, τονίζοντας ότι θέλει να δει την Αθήνα να συμμετέχει περισσότερο στη λήψη αποφάσεων της Ε.Ε.. «Επί δέκα χρόνια απουσιάζαμε από τα ευρωπαϊκά ζητήματα, απασχολημένοι μόνο με τις κρίσεις που αντιμετωπίζαμε», σημείωσε και προσέθεσε πως τώρα, ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι αυτό που παρατηρεί στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι είναι η αναζωπύρωση ενός συνόλου εθνικών συμφερόντων, που επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων στο Συμβούλιο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «πρέπει να αντισταθούμε» σε αυτή την τάση.

Αναφορικά με το ακανθώδες θέμα της διεύρυνσης, ο κ. Βαρβιτσιώτης έστειλε διπλό μήνυμα από τις Βρυξέλλες. Αφενός διαμήνυσε προς τα Τίρανα και τα Σκόπια ότι «είμαστε ακόμα εδώ για εσάς, σας θέλουμε εντός (ενν. της Ε.Ε.) και θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή αυτή τη διαδικασία διεύρυνσης», αφετέρου απηύθυνε μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «ελάτε με μια αναθεωρημένη διαδικασία διεύρυνσης, που μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες των κρατών-μελών».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωσή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε τον καταλυτικό ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει στη διαδικασία αυτή η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Ελπίζω ότι με τη νέα Επιτροπή η διαδικασία διεύρυνσης θα ανανεωθεί» δήλωσε και προσέθεσε ότι «η διαδικασία εξαρτάται από την Επιτροπή».

 

Πηγή: ΑΜΠΕ