• Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου, 2021

Μαύρισε η Πειραϊκή! Η πετρελαιοκηλίδα ρυπαίνει τις παραλίες της Αττικής

Χριστίνα Αντωνάτου
Χριστίνα Αντωνάτου
Σεπτέμβριος14/ 2017

Αυτοψία του PeristeriNews.gr στην οικολογική καταστροφή από την βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» στο Σαρωνικό.

Στα χιλιοτραγουδισμένα βράχια της Πειραϊκής έχει φτάσει το πετρέλαιο μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου “Αγία Ζώνη ΙΙ”, όντας αγκυροβολημένο, ξημερώματα της περασμένης Κυριακής και σε απόλυτα άριστες καιρικές συνθήκες, Νοτιοδυτικά της Αταλάντης στο Σαρωνικό και το οποίο μετέφερε 2.200 τόνους μαζούτ και 370 τόνους ντίζελ.

Με το φακό του PeristeriNews.gr καταγράψαμε εικόνες καταστροφής και βράχια… κατάμαυρα.

Οι Πειραιώτες με σκυθρωπά πρόσωπα κοιτάζουν την “όασή” τους, όπως αποκαλούν την Πειραϊκή και δεν μπορούν να πιστέψουν στα μάτια τους. Το μέρος όπου πολλοί κάνουν τα μπάνια τους, τον απογευματινό τους περίπατο, τη βόλτα των παιδιών τους με τα καρότσια και τα ποδήλατα έχει μαυρίσει από το μαζούτ, ενώ έντονη δυσοσμία πετρελαίου καλύπτει ολόκληρη την περιοχή.

Στο βάθος της θάλασσας ένα φράγμα προσπάθησε να προστατεύσει το Μπαϊκούτσι, κάτω από τον «Σταυρό». Τα θρυλικά «Τουβλάκια» παραπέρα δεν προστατεύτηκαν. Το «Σκαφάκι», παρά το γεγονός ότι το ανάγλυφο του όρμου επέτρεπε τον αποκλεισμό του με πλωτό φράγμα και την προστασία του, ξεχάστηκε και μαύρισε.

Οι ερασιτέχνες ψαράδες στον όρμο της Αφροδίτης δεν μπορούν να πιστέψουν την εικόνα που αντικρίζουν.

Οι βάρκες τους, μαύρες κι αυτές στα ύφαλα, επιπλέουν σε παχύ στρώμα πετρελαίου… Να βγουν για ψάρεμα, ούτε λόγος.

“Ποιός ήταν ο Νηογνώμων που έδωσε άδεια στο “Αγία Ζώνη” να μεταφέρει καύσιμα;” μας είπε ένας ψαράς που τον συναντήσαμε μαζί με άλλους να προσπαθούν να βρούν τις αιτίες της ανυπολόγιστης ζημιάς της περιοχής τους και συνέχισε: “Το συγκεκριμένο πλοίο είναι 45 χρονών, με 8 χρόνια παροπλισμό, πράγμα που σημαίνει ότι πήρε φρέσκια άδεια από Νηογνώμωνα…”

Ειδικά συνεργεία κατεβαίνουν στις ακτές και τοποθετούν πλωτά φράγματα για να περιορίσουν όσο γίνεται την ρύπανση και κάνουν χρήση αντιρρυπαντικού υλικού προκειμένου να διαλυθεί το πετρέλαιο και ρίχνουν στο νερό ειδικές απορροφητικές πετσέτες.

Κομμάτια της πετρελαιοκηλίδας που έφτασαν στον Πειραιά, αφού από την πρώτη στιγμή του κακού δεν βρήκαν εμπόδια πουθενά, συνεχίζουν ανεξέλεγκτα το “ταξίδι τους” γεμίζοντας πίσσα και ρυπαίνοντας τις ακτές μέχρι την παραλία Βούλας.

Δικαστικά θα κινηθούν οι δήμοι Πειραιά και Γλυφάδας

Στη Δικαιοσύνη προαναγγέλλουν ότι θα προσφύγουν οι δημοτικές αρχές Πειραιά και Γλυφάδας για τη θαλάσσια ρύπανση που προκάλεσε η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ.

Δήμαρχοι και βουλευτές των περιοχών στις οποίες έχει παρατηρηθεί θαλάσσια ρύπανση είχαν σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή, με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Ν. Σαντορινιό, τον γ.γ. του υπουργείου Δ. Καλαματιανό, τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχο Στ. Ράπτη και στελέχη του Σώματος.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης τόνισε πως γίνεται προσπάθεια να υπάρξει ένας συντονισμός, καθώς στην αρχή υπήρξαν ελλείμματα. «Δεν ήμασταν έτοιμοι όλοι μαζί να συντονίσουμε τον καθαρισμό. Είναι αρμοδιότητα της εταιρείας του πλοίου που ναυάγησε και ανέθεσε σε δύο εταιρείες την όλη επιχείρηση. Εμείς, ως δήμαρχοι, ζητήσαμε να ενημερωθούμε αν μπορούμε να προσφέρουμε κάτι και με ποιο τρόπο μπορούμε να το κάνουμε. Τα συμπεράσματα που βγήκαν είναι ότι οι δήμοι δεν μπορούν να παίξουν κάποιον σημαντικό ρόλο στον καθαρισμό αυτόν και το μόνο που θα μπορούσαν να κάνουν είναι να στείλουν κάποιους εθελοντές, οι οποίοι υπό τις οδηγίες των εταιρειών απορρύπανσης και με κατάλληλο ρουχισμό να συνδράμουν ελάχιστα στο έργο τους. Παρόλα αυτά, αν χρειαστεί, θα το πράξουμε» ανέφερε ο δήμαρχος για να προσθέσει: «Δεν είναι ώρα αναζήτησης ευθυνών, αλλά καθαρισμού των ακτών όλης της περιοχής, αλλά δεν θα αφήσουμε και το θέμα να ξεχαστεί […] Θα κινηθούμε όλοι οι δήμαρχοι και εγώ ως δήμαρχος Πειραιά θα κινηθώ άμεσα δικαστικά κατά παντός υπευθύνου για την πολύ μεγάλη ζημιά που υπέστη η περιοχή».

Ο αντιδήμαρχος Αστικής Ανάπτυξης και Πολεοδομίας του δήμου Γλυφάδας Αιμίλιος Βουγιουκλάκης δήλωσε από την πλευρά του: «Από τα χαράματα στην περιοχή της Γλυφάδας η δημοτική Αρχή καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα για την απορρύπανση της περιοχής, προκειμένου να διαφυλαχθεί τόσο η δημόσια υγιεινή των λουομένων όσο και το θαλάσσιο περιβάλλον της πόλης […]. Έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια από πλευράς δήμου και εφόσον έως σήμερα δεν έχουμε νέα ρύπανση στην περιοχή, επικεντρωνόμαστε στην αποκατάσταση της εικόνας της παραλίας».

Ο αντιδήμαρχος Γλυφάδας κατέστησε επίσης σαφές ότι «το περιβαλλοντικό έγκλημα που έχει συντελεστεί στην περιοχή του δήμου δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητο» και ότι «η δημοτική αρχή θα στραφεί νομικά κατά παντός υπευθύνου».